Η Οικονομική και Νομισματική Ένωση φέρνει τη σταθερότητα, λέει ο Ντούιζενμπεργκ
Η σύσταση της ευρωζώνης το 1999 έχει συμβάλει στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών, δημιουργώντας ενιαίες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και αποτρέποντας τις αλόγιστες δαπάνες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιμ Ντούιζενμπεργκ.
27
Η σύσταση της ευρωζώνης το 1999 έχει συμβάλει στη σταθερότητα των ευρωπαϊκών αγορών, δημιουργώντας ενιαίες προσδοκίες για τον πληθωρισμό και αποτρέποντας τις αλόγιστες δαπάνες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βιμ Ντούιζενμπεργκ.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ολλανδός τραπεζίτης τόνισε πως το μειωμένο συναλλαγματικό κόστος ανάμεσα στις 11 χώρες της ευρωζώνης, η εντεινόμενη ολοκλήρωση των αγορών εντός της ζώνης και τα χαμηλότερα επίπεδα του πληθωρισμού σημαίνουν ότι υφίστανται λιγότερα εμπόδια για την αποτελεσματικότητα των χρηματοοικονομικών αγορών.
«Τα πλεονεκτήματα που φέρνει η Οικονομική και Νομισματική Ένωση, και ειδικότερα η εισαγωγή του ευρώ, στη σταθερότητα των αγορών είναι αξιοσημείωτα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος όμως αρνήθηκε να σχολιάσει την πορεία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ βρέθηκε στο στόχαστρο επιθετικής κριτικής τις περασμένες εβδομάδες, καθώς με τη συνέντευξή του στους Times του Λονδίνου -με την οποία απέκλειε το ενδεχόμενο παρέμβασης της ΕΚΤ υπέρ του ευρώ, εφόσον η πτώση του οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες- θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη ραγδαία πτώση του ενιαίου νομίσματος σε νέα επίπεδα ρεκόρ.
Το 1999 πωλήθηκαν ομόλογα, εκφρασμένα στο ενιαίο νόμισμα, αξίας 1,41 τρισ. δολαρίων, έναντι 1,35 τρισ., που χρηματοδότησαν τις συγχωνεύσεις ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη. Επιπλέον, το ευρώ καθιστά ευκολότερη τη σύγκριση των αποδόσεων και του κόστους για τις επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ευρωζώνη.
Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αγορές στην ευρωζώνη, προσέθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σχετίζονται με την άνιση ροή πληροφόρησης και, για αυτόν το λόγο, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να βελτιώσουν το συντονισμό τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανακρίβειες στις εκτιμήσεις και στις προβλέψεις σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών και των εταιρειών της γηραιάς ηπείρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσουκαλάς: Γιατί η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της για την εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές;
- Εκτός πραγματικότητας ο Μητσοτάκης, «ξεφεύγει» με… χιούμορ για τη Euroleague
- Κένι: «Πρέπει να βγούμε στο γήπεδο και να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τον Ολυμπιακό»
- Ηράκλειο: Ζήτημα χρόνου να παραδοθεί ο δεύτερος δράστης της αιματηρής επίθεσης έξω από μπαρ
- Νιγηρία: Διεθνής κατακραυγή για επιθέσεις σε γυναίκες σε «φεστιβάλ βιασμού» – Σκληρές εικόνες
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρεις νεκροί σε Οδησσό και Χερσώνα από ρωσικά πλήγματα με drones
- Ποια είναι η νέα ομάδα του 40χρονου Χουλκ…
- Η AI «σβήνει» τη Gen Z από την αγορά εργασίας – Το μεγάλο λάθος των επιχειρήσεων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 03.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeny-ozerov-2xvrpIwBQCU-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442