Τρίτη 21 Απριλίου 2026
weather-icon 18o
Η Greenpeace σε κρίση;

Η Greenpeace σε κρίση;

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace μετά την αποχώρηση από την ηγεσία της του γενικού διευθυντή Τίλο Μπόντε. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημεριδα Τα Νέα, ο βρετανικός Τύπος καλεί την οργάνωση να αναζητήσει νέους πόρους, κυρίως όμως να βρει ένα νέο και εξίσου σοβαρό προσανατολισμό στη μεταπυρηνική εποχή.

40

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace μετά την αποχώρηση από την ηγεσία της του γενικού διευθυντή Τίλο Μπόντε. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημεριδα Τα Νέα, ο βρετανικός Τύπος καλεί την οργάνωση να αναζητήσει νέους πόρους, κυρίως όμως να βρει ένα νέο και εξίσου σοβαρό προσανατολισμό στη μεταπυρηνική εποχή.

Η Greenpeace βρίσκεται σε κρίση. Οφείλει να περιορίσει τα έξοδά της και να αναζητήσει νέους πόρους σημειώνεται σε χθεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times, η οποία έδωσε το έναυσμα για μια συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για το παρόν και το μέλλον της οργάνωσης. Ο ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος συντάκτης της εφημερίδας, Jonathan Leake, αναφέρει ότι η οργάνωση έχει χάσει πάνω από 1,6 εκατομμύρια υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια, ενώ στα γραφεία της στην Ουκρανία, την Ιρλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, μπήκε οριστικά λουκέτο.


Με επιστολή του στον Τύπο, ο ίδιος ο Τίλο Μπόντε υποστηρίζει ότι αποχωρεί επειδή ολοκλήρωσε απλώς το έργο του. Οσο για την απώλεια μελών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Greenpeace, ο αριθμός μελών έχει βέβαια μειωθεί, τα νούμερα όμως απέχουν πολύ από αυτά που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα.


Στα σχετικά δημοσιεύματα έρχονται να προστεθούν και οι κατηγορίες του Πάτρικ Μουρ, παλαιού στελέχους της Greenpeace, ο οποίος δηλώνει στα Νέα ότι η οργάνωση παραπαίει σε πλήθος θεμάτων πολλά εκ των οποίων δεν έπρεπε να αποτελούν βασική προτεραιότητα. Η απάντηση της διεθνούς Greenpeace ήταν άμεση: Τα λεγόμενά του δικαιολογούνται από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρέχει τις υπηρεσίες του σε μεγάλες εταιρείες υλοτομίας που ευθύνονται για την αποψίλωση των αρχέγονων δασών.


Στην Ελλάδα, το γραφείο της Greenpeace λειτουργεί εδώ και εννέα χρόνια. Ο διευθυντής του, Στέλιος Ψωμάς, ισχυρίζεται στα Νέα ότι ο αριθμός των μελών της οργάνωσης αυξήθηκε κατά 100.000 παγκοσμίως . Στη χώρα μας, η οργάνωση έχει σταθερή, αλλά όχι και εκρηκτική για τα διεθνή δεδομένα πορεία, με συνολικά 16.000 υποστηρικτές.


Υπ αριθμόν ένα ζητούμενο φαίνεται να είναι ο επαναπροσδιορισμός του στόχου. Ενας κύκλος δράσης έχει κλείσει. Πρέπει να βρεθεί ένας νέος κύκλος και να οργανωθεί σωστά, υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν καλά τη δυναμική της Greenpeace και την εσωτερική της οργάνωση.


Σε αυτό το σημείο συμφωνεί και ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου: Η οργάνωση δυσκολεύεται να αναδείξει νέους ανθρώπους, να ανανεώσει το δυναμικό της, τη στιγμή μάλιστα που απέναντί της έχει περίπου δέκα ακόμη μικρότερες οργανώσεις με εξειδικευμένα στελέχη και προσανατολισμό σε συγκεκριμένα θέματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Απριλίου 2026
Cookies