Η αναδιάρθρωση της γεωργίας προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Οταν γίνεται λόγος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συχνά αναφέρονται ως πιθανά εμπόδια ζητήματα όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανάγκη για δημοκρατική αναμόρφωση. Και όμως, ένα από τα θέματα στα οποία δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη έμφαση είναι η γεωργία της χώρας.
71
Οταν γίνεται λόγος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συχνά αναφέρονται ως πιθανά εμπόδια ζητήματα όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανάγκη για δημοκρατική αναμόρφωση. Και όμως, ένα από τα θέματα στα οποία δεν έχει δοθεί η απαιτούμενη έμφαση είναι η γεωργία της χώρας.
Η εποχή του θερισμού πλησιάζει και το θέμα γίνεται ακόμα πιο καυτό και επίκαιρο. Η χρονιά αυτή ήταν πολύ δύσκολη. Υστερα από σχετική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση καθόρισε το κόστος του σιταριού πολύ χαμηλότερα από όσο θα περίμεναν οι αγρότες.
Οπως αναφέρει το BBC την Τρίτη, ποσοστό μεγαλύτερο του 45% του πληθυσμού στην Τουρκία ζει και εργάζεται σε αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, η συμβολή της γεωργίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μόλις που ανέρχεται σε ποσοστό 15%. Οι αγρότες παραπονιούνται. Ενας από αυτούς, ο Ομέρ Γιλντιρίμ, λέει πως, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα, κανείς δεν πρόκειται να βγάλει χρήματα και συμπληρώνει ότι είναι πραγματικά δύσκολο να επιβιώσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάς έχει επιφέρει πολλές δυσκολίες.
Η κυβέρνηση έχει κάποια σχέδια για πλήρη αλλαγή στο χώρο της γεωργίας. Σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των καλλιεργητών και να γλιτώσει έτσι τις μαζικές επιχορηγήσεις που κοστίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό.
Ενας οικονομολόγος, ο Χαλούκ Κασνάκογλου, πιστεύει ότι το σύστημα χρειάζεται αναδιάρθρωση εκ θεμελίων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους αγρότες να ανταγωνιστούν σε ίσες συνθήκες. Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη της καλλιέργειας του καπνού. Αν η Τουρκία θέλει να προχωρήσει στην πολιτική της ανοιχτής αγοράς, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να αρχίσει να επενδύει και να αναπτύσσει τα συστήματα πληροφόρησης και τις αγορές είναι η θέση που διατυπώνει.
Η συνεχιζόμενη διαμάχη δεν προσφέρει παρηγοριά στους απλούς αγρότες, οι οποίοι πωλούν την παραγωγή τους σε τιμές ακόμα χαμηλότερες από αυτές που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί ιδιώτες επιχειρηματίες που προτίθενται να δίνουν χρήματα ως προκαταβολή, βοηθώντας έτσι στο διακανονισμό των χρεών που συσσωρεύονται.
Οπως λέει ο Μουζαφέρ Τούρκογλου, μέλος του τουρκικού υπουργείου Γεωργίας, πολλοί αγρότες αντιμετωπίζουν την ΕΕ και το ΔΝΤ όχι με ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά με φόβο για το άγνωστο. Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που έχει επάρκεια σε τρόφιμα, όμως τα τελευταία χρόνια οι εγχώριοι παραγωγοί αγνοούνται συστηματικά.
Οι περισσότεροι αγρότες είναι αντίθετοι στη σκόπιμη πολιτική της μετανάστευσης από την ύπαιθρο στις πόλεις. Πάντως, επικρατεί και αισιοδοξία ότι, εάν η γη φροντιστεί και διαχειριστεί με τον κατάλληλο τρόπο, μπορεί να βοηθήσει και να στηρίξει την ανάπτυξη των αγροτικών κοινωνιών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ζαφείρης Μελάς: «Δέχτηκα πάρα πολύ μεγάλο μπούλινγκ λόγω καταγωγής»
- Κορωπί: Σύγκρουση ΙΧ με μοτοσικλέτα – Δύο τραυματίες, ο ένας σοβαρά
- Κίνηση: «Έμφραγμα» στον Κηφισό – Σε ποιους άλλους δρόμους καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις
- Η δύσκολη εξίσωση με τους ξένους διαιτητές των πλέι οφ τίτλου
- Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης – Νεκρός ο πρώην σύντροφός της – Τι λέει ο γιος της αγνοούμενης
- Σήμερα κρίνεται εάν η κυβερνητική παράταξη έχει έστω και επίφαση σεβασμού στους θεσμούς
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τους Δελφούς ο Ανδρουλάκης πάει Κάραβελ – Η συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και οι νέες ισορροπίες
- Οι Χειμερινοί Κολυμβητές στο Θέατρο «Δόρα Στράτου»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442