Τρεις παραστάσεις χορού από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης
Το πρόγραμμα των παραστάσεων της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), αλλά και τις δραστηριότητες της σχολής στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της ανανέωσης παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος.
Το πρόγραμμα των παραστάσεων της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ), αλλά και τις δραστηριότητες της σχολής στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της ανανέωσης παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος.
Οι σπουδαστές της ΚΣΟΤ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα παρουσιάσουν τρεις παραστάσεις, στις 28, 29 και 30 Ιουνίου στη Χώρα Τεχνών (Αμοργού 20, Κυψέλη). Προσπαθώντας να ανανεώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολής, η νέα διευθύντρια της ΚΣΟΤ, Παυλίνα Βερέμη, ξεκίνησε συνεργασία με τρεις νέες Ελληνίδες χορογράφους, που έχουν παρουσιάσει δείγματα του ταλέντου τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Οι τρεις χορογράφοι, η Αθηνά Βάχλα από το Λονδίνο, η Μάχη Δημητριάδου-Lindahl από το Παρίσι και η Βάλια Αλεξανδράτου από τη Νέα Υόρκη δανείζουν το ρεπερτόριό τους στις παραστάσεις των σπουδαστών.
Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να αναπτυχθεί ο χορός στην Ελλάδα, αφού είναι δεδομένο ότι υπάρχει και ταλέντο και ενδιαφέρον από την πλευρά των νέων τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και επισήμανε ότι μέσα στους στόχους του είναι να προχωρήσουμε σε ένα ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης για τους τομείς του θεάτρου, του κινηματογράφου και του χορού.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι το υπουργείο δαπανά συνολικά 300 εκατ. δρχ. το χρόνο στον τομέα του χορού, ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχτηκε ότι αυτό το ποσό είναι προφανώς ανεπαρκές και πρέπει να αυξηθεί. Οσο για το θέμα των επιχορηγήσεων, επανέλαβε ότι τα χρήματα θα εκταμιευτούν όταν υπάρξει ταμειακή ευχέρεια.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Θ.Πάγκαλος παρέλαβε από τα χέρια της Π.Βερέμη επιστολή, μέσα στην οποία αναφέρονται προτάσεις για μεταβολές σε μαθήματα της σχολής και μετακλήσεις από το εξωτερικό, χωρίς όμως να απαιτούνται χρήματα, όπως διευκρίνισε η διευθύντρια της ΚΣΟΤ.
Η Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων στο πρόγραμμα για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα
Λίγη ώρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος συναντήθηκε με τη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων, Τζόι Μπράιερ. Στη συνάντηση συζήτησαν το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας με δύο κονσέρτα: ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής στο Ηρώδειο και ένα με αποσπάσματα από τα γνωστότερα κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου τα χιτς της κλασικής μουσικής όπως τα χαρακτήρισε ο Θ.Πάγκαλος, που θα δοθεί στο Καλλιμάρμαρο.
Βέβαια διευκρίνισε στη συνέχεια ο υπουργός όλα αυτά είναι στο επίπεδο των προτάσεων, επειδή δεν λειτουργεί ακόμη η διοίκηση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Προφανώς, όλες οι προτάσεις θα κριθούν και θα εκτιμηθούν από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, όταν θα λειτουργήσει.