Συγγνώμη για τα λάθη της Εκκλησίας ζητεί ο Χριστόδουλος
Τη συγγνώμη του για τα λάθη και τις παρεμβάσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα εξέφρασε για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συζήτησης που πραγματοποιεί με τους πιστούς από το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας.
51
Τη συγγνώμη του για τα λάθη και τις παρεμβάσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πολιτική ζωή της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα εξέφρασε για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συζήτησης που πραγματοποιεί με τους πιστούς από το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχθηκε ότι οι ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και οι άνθρωποί της έχουν κάνει λάθη σε βάρος του ελληνικού λαού, ενώ αναφερόμενος στις σχέσεις Εκκλησίας και πολιτικής τόνισε: Οσες φορές η Εκκλησία αναμείχθηκε στην πολιτική ζωή, αλλά και όσες φορές η πολιτεία αναμείχθηκε στα εσωτερικά της Εκκλησίας υπήρξε εκτροχιασμός των πραγμάτων για τον οποίο η Εκκλησία μας όσες φορές πρόσφερε δεκανίκι στους πολιτικούς θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ανάθεμα κατά του Βενιζέλου το Δεκέμβριο του 1916 στο Πεδίον του Αρεως, όπου πρωτοστάτησε ως επικεφαλής φιλοβασιλικών σωματείων ο τότε Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος Μηνόπουλος.
Παράλληλα, έκανε λόγο και για πολύ παλαιότερη υπόθεση που αφορά στην καταδίωξη του καλόγερου Παπουλάκου τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821. Πιστεύει, λοιπόν, πως η Εκκλησία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για αυτήν την ενέργειά της.
Αφορμή για τη συγγνώμη του Αρχιεπισκόπου στάθηκε ερώτηση ακροατή, ο οποίος του ζήτησε να σχολιάσει όσα δήλωσε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β για τα σφάλματα της Καθολικής Εκκλησίας.
Και εμείς οι ορθόδοξοι έχουμε κάνει λάθη, δεν είναι όμως η Εκκλησία που κάνει λάθη, αλλά οι άνθρωποι της Εκκλησίας, ηγέτες και εκκλησιαστικοί παράγοντες κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται…
- Έρχεται νέα δικογραφία για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – Στοιχεία που εμπλέκουν «γαλάζιο» πρώην υπουργό
- Αυτά είναι τα αξεσουάρ αυτοκινήτου που ίσως σου κοστίσουν ακριβά – Τι απαγορεύεται με τον νέο ΚΟΚ
- AI: Τι πρέπει να μάθουμε στα παιδιά για να είναι έτοιμα για ένα μέλλον που διαμορφώνεται απ’την τεχνητή νοημοσύνη;
- Το νεότερα για τον Μιρτσέα Λουτσέσκου: Εξετάζεται η τοποθέτηση συσκευής καρδιακής υποβοήθησης
- Οι προτάσεις του ΔΝΤ για το στεγαστικό: Βάλτε φόρο στα άδεια σπίτια, χτίστε κοινωνικές κατοικίες
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Το «γαλλικό κλειδί» στην «σκουριασμένη» κλειδαριά της κυβέρνησης
- Ενοίκια: Τα σημεία «κλειδιά» για το Ε2
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442