
Κρήτη: Ορατή από το Διάστημα η αφρικανική σκόνη που έπνιξε το νησί – Δορυφορική εικόνα
Στην Κρήτη η αφρικανική σκόνη που συνόδεψε το έντονο βαρομετρικό χαμηλό σκέπασε το νησί για δύο ημέρες όπου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική
Απόκοσμες εικόνες άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Erminio» που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στην Κρήτη η αφρικανική σκόνη που συνόδεψε το έντονο βαρομετρικό χαμηλό σκέπασε το νησί για δύο ημέρες όπου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.
Το φαινόμενο, ένα από τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, παρακολούθησε και ανέλυσε με δορυφορικά δεδομένα η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως εξηγεί ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, σε άρθρο που συνυπογράφει με τους Χ. Γιαννακλή και Γ. Κύρο, «η 1η Απριλίου 2026 χαρακτηρίστηκε, εκτός από την έντονη κακοκαιρία στην Ελλάδα, και από ένα πολύ ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, το οποίο επηρέασε κυρίως την Κρήτη, τη Νότια Πελοπόννησο και τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, με την ατμόσφαιρα να αποκτά έντονες πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις».
Για πολύ ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης κάνει λόγο ο Κώστας Λαγουβάρδος
Και προσθέτει: «Αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα του Sentinel-5P του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, παρουσιάζουμε στον χάρτη τον δείκτη Aerosol Index (AER) πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο την Τετάρτη 01 Απριλίου 2026, λίγο πριν την κορύφωση του επεισοδίου».
Συγκεκριμένα, συνεχίζει το άρθρο, ο δείκτης AER είναι μια δορυφορική μέτρηση που σχετίζεται με το Οπτικό Βάθος των σωματιδίων (ΑΟD) και υποδηλώνει αύξηση των συγκεντρώσεων των απορροφητικών σωματιδίων της ατμόσφαιρας. Είναι ιδανικός για την παρακολούθηση της εξέλιξης επεισοδίων σκόνης, όπως η εν λόγω περίπτωση, ηφαιστειακών εκρήξεων, έντονων πυρκαγιών και καύσης βιομάζας.
Η δεύτερη εικόνα που συμπεριλαμβάνεται στο άρθρο είναι από την Παρασκευή 03/04, με τη μεταφορά σκόνης να παραμένει έντονη αλλά να επηρεάζει κυρίως της Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Κύπρου.
- Φιλοθέη: Βίντεο-ντοκουμέντο δείχνει μελισσοκόμο να απομακρύνεται όταν οριοθετήθηκε η φωτιά – Ταυτοποιήθηκε και αναζητείται
- Αυτοί είναι οι 10 «Κροίσοι» του Μουντιάλ
- Βρυξέλλες: Φοιτητικές διαδηλώσεις και επεισόδια – Έβαλαν φωτιά έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό
- «Σκέφτεται να κρεμάσει τα παπούτσια του μετά το Μουντιάλ ο Μόντριτς»
- Εθνική Ελλάδας: Η 11άδα για το φιλικό παιχνίδι με τη Σουηδία (pic)
- Μήνυση κατά του Grok του Μασκ κατέθεσε βουλεύτρια στη Βρετανία – Δημιούργησε AI γυμνές φωτογραφίες της



