Ο Χρήστος Βαλαβανίδης πέθανε σε ηλικία 82 ετών, σκορπίζοντας βαθιά θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και στο κοινό που τον γνώρισε μέσα από το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.
Ο αγαπημένος ηθοποιός αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ πριν από λίγους μήνες είχε νοσηλευτεί για αρκετές εβδομάδες στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Παρά τη δύσκολη κατάσταση, ο ίδιος είχε μιλήσει δημόσια για την περιπέτεια της υγείας του, προσπαθώντας να παραμείνει αισιόδοξος.
Η μάχη με την υγεία του
Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αποκαλύψει ότι βρισκόταν σε θεραπεία για μια βαριά ασθένεια. Όπως είχε εξηγήσει, επρόκειτο για μια σοβαρή κατάσταση που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με προσοχή, χωρίς όμως –όπως έλεγε τότε– να θεωρείται θανατηφόρα.
Ο ίδιος είχε μιλήσει με ειλικρίνεια και για τη δύσκολη περίοδο που πέρασε στο νοσοκομείο. Είχε περιγράψει ότι παρέμεινε στο Λαϊκό για μεγάλο διάστημα, περνώντας εκεί ακόμη και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέχρι να πάρει εξιτήριο.
Κατά την παραμονή του υποβλήθηκε σε συνεχείς θεραπείες και ιατρικές παρεμβάσεις, ωστόσο είχε επισημάνει ότι οι γιατροί δεν τον άφησαν να φύγει πριν διασφαλίσουν ότι η κατάσταση της υγείας του είχε σταθεροποιηθεί.
Οι συνθήκες στο νοσοκομείο
Ο Χρήστος Βαλαβανίδης είχε μιλήσει και για τις εικόνες που αντίκρισε κατά τη νοσηλεία του. Από τη μία πλευρά είχε εκφράσει τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη του για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τονίζοντας ότι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων.
Την ίδια στιγμή όμως είχε αναφερθεί και στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για ασθενείς σε ράντζα στους διαδρόμους και εργαζόμενους που δίνουν καθημερινά μια εξαντλητική μάχη για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών.
Μιλώντας για τη δοκιμασία που περνούσε, είχε αναφερθεί με συγκίνηση στους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό του. Ιδιαίτερη αναφορά είχε κάνει στη σύζυγό του, την επίσης ηθοποιό Ασπασία Κράλλη, με την οποία μοιράστηκε περισσότερα από πενήντα χρόνια ζωής.
Όπως είχε πει, η παρουσία της ήταν καθοριστική σε όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ είχε τονίσει ότι δύναμη του έδινε και η αγάπη του κόσμου που τον στήριξε όλα αυτά τα χρόνια.
Η μακρά πορεία στο θέατρο
Ο Χρήστος Βαλαβανίδης γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1944 και υπήρξε μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της ελληνικής υποκριτικής. Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του συνεργάστηκε με κορυφαίους θεατρικούς οργανισμούς της χώρας, όπως το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Στη θεατρική του πορεία συμμετείχε σε σημαντικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας», «Οι Σφήκες» και «Ντόλυ», αποδεικνύοντας το εύρος των υποκριτικών του δυνατοτήτων.
Οι εμφανίσεις σε κινηματογράφο και τηλεόραση
Παράλληλα με το θέατρο, ο Χρήστος Βαλαβανίδης συμμετείχε και σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές, καθώς και στις γνωστές βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80 που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό. Ανάμεσα στις πιο γνωστές συμμετοχές του ξεχωρίζουν οι ταινίες «Λούφα και Παραλλαγή», «Γάτα εσύ, γάτα εγώ» και «Ο κόσμος χάνεται και η Μιμή χτενίζεται».
Το τηλεοπτικό του ντεμπούτο έγινε το 1972 με τη σειρά «Η γειτονιά μας». Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε πολλές δημοφιλείς σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, όπως «Το μινόρε της αυγής», «Η τράπεζα», «Λίστα γάμου», «Οι αυθαίρετοι» και «Το κόκκινο δωμάτιο», αφήνοντας τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα στην ελληνική τηλεοπτική ιστορία.
Η Μαρινέλλα έζησε μια ζωή που μετρούσε για χίλιες. Καινοτόμος, δυναμική, παθιασμένη. Έξω από κανόνες και πάντα επί σκηνής –μέχρι την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά. Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ντίβες του ελληνικού θεάματος. Καμία δεν ήταν σαν αυτή.
Από βοσκόπουλο στην Ηλεία, ο Σπύρος Σκούρας έφτασε να γίνει ένα από τα λαμπρότερα ονόματα στον αμερικανικό κινηματογράφο - Πώς ο Σπύρος και τα αδέλφια του έφτασαν στα σαλόνια του Χόλιγουντ
Γιατί πρέπει να σταματήσουμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί τις αδυναμίες μας. Η πραγματική λύτρωση έρχεται όταν μοιράζεσαι τα σκοτάδια σου με κάποιον που δεν θα σε κρίνει.
Ο 45χρονος σταρ του Χόλιγουντ Ράιαν Γκόσλινγκ, ο οποιος τα τελευταία χρόνια έδειχνε να επιλέγει πολύ προσεκτικά τις δουλειές του, ανακοίνωσε νέο project για το 2027
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1961 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου, και με το πρώτο μήνυμα να γράφεται από τον Ζαν Κοκτώ. Το φετινό είναι από τον Γουίλεμ Νταφόε.
Μετά από κάτι περισσότερο από δύο δεκαετίες, τα Όσκαρ αφήνουν το 2029 το Dolby Theater και μετακομίζουν στο Peacock Theater, το οποίο θα γίνει το νέο τους σπίτι για τα επόμενα δέκα χρόνια
Ο Αλεξάντερ Κλούγκε, εμβληματική μορφή του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου, που συνέδεσε το σινεμά με τη φιλοσοφία και την ιστορία, άφησε την τελευταία του πνοή στις 25 Μαρτίου
Ο πόλεμος στον Περσικό Κόλπο βαθαίνει τις γεωπολιτικές ρωγμές και κλονίζει την εμπιστοσύνη των αγορών, με τις οικονομικές συνέπειες να απειλούν να ξεπεράσουν ακόμη και την πανδημία…
Σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό δύο πανεπιστημίων στο Ισφαχάν και την Τεχεράνη, το Ιράν ανακοίνωσε πως θα χτυπήσει δύο ισραηλινά ή αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν και οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση στην δευτερεύουσα κατοικία του προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν Μπαρζανί, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική».
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολούθησε επιδείξεις των ειδικών δυνάμεων της χώρας, ένα νέο τεθωρακισμένο και ένα τεστ για κινητήρα στερεού καυσίμου για βαλλιστικούς πυραύλους.