Ο Αρκάς στο σημερινό σκίτσο του μας παρουσιάζει ένα, ευτραφή άνδρα με καλοκαιρινή αμφίεση φορώντας το μαγιό του και να λέει: «Το καλοκαίρι βγάζω μεροκάματο στην πλαζ. Νοικιάζω τη σκιά μου»

Το σημερινό σκίτσο

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Η 29η Ιουνίου 2025 είναι η Κυριακή Γ’ Ματθαίου για την Ορθοδοξία. Σήμερα η Εκκλησία τιμά τους Αγίους Πέτρο και Παύλο, τους Πρωτοκορυφαίους και Πανεύφημους Αποστολους.

Άγιοι Πέτρος και Παύλος

Παρά τις διαφορετικές τους αφετηρίες, και οι δύο συνέβαλαν καθοριστικά στην εξάπλωση της πίστης και στη θεμελίωση της Εκκλησίας.

Ο Πέτρος, ψαράς από τη Βηθσαϊδά και αδελφός του Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, ήταν από τους πρώτους μαθητές που κάλεσε ο Χριστός. Ήταν παρών σε κρίσιμες στιγμές της διακονίας του Ιησού και μετά την Ανάσταση έπαιξε ηγετικό ρόλο στην πρώτη Εκκλησία.

Ήταν εκείνος που πρότεινε την αντικατάσταση του Ιούδα, κήρυξε την ημέρα της Πεντηκοστής και υπέστη διώξεις για την πίστη του. Σύμφωνα με την παράδοση, μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο στη Ρώμη.

Ο Παύλος, αρχικά γνωστός ως Σαούλ, ήταν Ιουδαίος από την Ταρσό και σφοδρός διώκτης των χριστιανών. Η ζωή του άλλαξε ριζικά όταν ο Αναστημένος Χριστός τού εμφανίστηκε καθ’ οδόν προς τη Δαμασκό.

Από τότε αφιερώθηκε στο Ευαγγέλιο, ταξιδεύοντας και ιδρύοντας εκκλησίες σε πολλές πόλεις της Μεσογείου. Οι επιστολές του αποτελούν θεμέλιο της χριστιανικής θεολογίας. Ονομάστηκε «Απόστολος των Εθνών» και μαρτύρησε επίσης στη Ρώμη.

Η κοινή τους εορτή συμβολίζει την ενότητα και την παγκοσμιότητα της Εκκλησίας, καθώς οι δύο Απόστολοι εκπροσωπούν τη σύνθεση πίστης, λόγου και αποστολικού έργου.