Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στη Γάζα», τονίζει ο Κόστα
«Το Ισραήλ είναι φίλος, αλλά με τους φίλους πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι», ανέφερε ο Αντόνιο Κόστα, τονίζοντας ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι εντελώς απαράδεκτη».
«Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι εντελώς απαράδεκτη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Yves Herman).
«Το Ισραήλ είναι φίλος, αλλά με τους φίλους πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι», ανέφερε ο Αντόνιο Κόστα, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση και διαβάζουμε στον Τύπο».
«Υπάρχει συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας»
Ο Αντόνιο Κόστα εξήγησε ότι ανατέθηκε στην Υπατη Εκπρόσωπο της Επιτροπής η αξιολόγηση της Συμφωνίας Σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ, με βάση το Αρθρο 2, που προβλέπει ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται τ’ ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η έκθεση είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τώρα το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών τον Ιούλιο καλείται να λάβει αποφάσεις.
Ακόμη, ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι η ΕΕ καλεί το Ισραήλ ν’ αποδεχτεί άμεση κατάπαυση του πυρός, να άρει τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας και να σεβαστεί πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα και να σταματήσει τον παράνομο εποικισμό στη Δυτική Οχθη.
«Λύση των δυο κρατών»
Ο Αντόνιο Κόστα είπε ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να ξεκινήσει έναν «ειλικρινή διάλογο» με το Ισραήλ – «για να βγούμε από αυτήν την κρίση και ν’ αλλάξουμε την κατάσταση επί τόπου». Πρόσθεσε ότι η Χαμάς πρέπει ν’ απελευθερώσει αμέσως τους εναπομείναντες ομήρους.
«Η συνολική μας στρατηγική είναι σαφής: για να υπάρξει πραγματική ειρήνη στη Μέση Ανατολή, είναι απαραίτητο να γίνει πραγματικότητα η λύση των δυο κρατών. Πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ταμείο Ανάκαμψης: Ψαλίδι σε 135 έργα του «Ελλάδα 2.0» – Ολόκληρη η λίστα
- Λειψοί: Ανάμεσα στους 5 πιο αναζωογονητικούς προορισμούς του κόσμου για μείωση του στρες
- «Ολυμπιακός και Μόρις συμφώνησαν ως το τέλος της σεζόν»
- Η Kaspersky προειδοποιεί για έκρηξη κυβερνοεπιθέσεων κατά επιχειρήσεων στην Ελλάδα
- Κρήτη: Σήμερα η κηδεία του 40χρονου ορειβάτη που έχασε τη ζωή του έπειτα από σοβαρό τραυματισμό σε φαράγγι
- Δεν πάει στο Όσλο για το Νόμπελ η Μαρίνα Κορίνα Ματσάδο – Θα παραλάβει το βραβείο η κόρη της






