ΠΟΥ: Μια ολόκληρη γενιά στη Γάζα θα υποστεί μόνιμες βλάβες από τον υποσιτισμό
Στη Γάζα, ηδη έχουν πεθάνει τουλάχιστον 55 παιδιά από την πείνα
Τα ποσοστά υποσιτισμού αυξάνονται στη Γάζα και η πείνα θα μπορούσε να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις σε «ολόκληρη μια γενιά», δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Το Ισραήλ έχει αποκλείσει την προμήθεια αγαθών στην περιοχή από τις αρχές Μαρτίου, όταν επανέλαβε την καταστροφική στρατιωτική εκστρατεία του εναντίον της Χαμάς, ενώ μια παγκόσμια οργάνωση παρακολούθησης της πείνας προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμοκτονίας.
Ο Rik Peeperkorn δήλωσε ότι είδε παιδιά σε κλινικές τα οποία φαινόταν χρόνια μικρότερα από την ηλικία τους καθώς και ότι επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, όπου το 11% των παιδιών που εξετάστηκαν υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό.
Οι επιπτώσεις της πείνας
«Αυτό που βλέπουμε είναι μια αυξανόμενη τάση γενικευμένου οξέος υποσιτισμού», δήλωσε ο Peeperkorn σε συνέντευξη Τύπου μέσω βιντεοκλήσης από το Deir al-Balah.
«Είδα ένα παιδί πέντε ετών που θα νόμιζε κανείς ότι ήταν δυόμισι».
«Χωρίς επαρκή θρεπτική τροφή, καθαρό νερό και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, μια ολόκληρη γενιά θα υποστεί μόνιμες βλάβες», είπε, προειδοποιώντας για καθυστέρηση στην ανάπτυξη και διαταραχές της γνωστικής λειτουργίας.
Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι προκαλεί την πείνα κλέβοντας την βοήθεια που προορίζεται για τον πληθυσμό της Γάζας. Ωστόσο, η παλαιστινιακή οργάνωση αρνείται τον ισχυρισμό.
Λόγω του αποκλεισμού, ο ΠΟΥ διαθέτει αποθέματα μόνο για τη θεραπεία 500 παιδιών με οξύ υποσιτισμό, αριθμός που αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος των αναγκών, είπε ο Peeperkorn.
Ήδη, 55 παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα, είπε, επικαλούμενος στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας.
Ο Peeperkorn είπε ότι είχε δει πολλά παιδιά σε νοσοκομεία με ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα και πνευμονία, οι οποίες, λόγω της μειωμένης ανοσίας τους που συνδέεται με την πείνα, θα μπορούσαν να αποβούν θανατηφόρες.
«Κανονικά δεν πεθαίνεις από την πείνα. Πεθαίνεις από τις ασθένειες που συνδέονται με αυτήν», είπε.
- Φυλακές Δομοκού: Τα κενά, οι αντιφάσεις και τα σενάρια για τέταρτο πρόσωπο στη δολοφονία του ισοβίτη
- Για «βιβλικό δικαίωμα» του Ισραήλ στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, κάνει λόγο ο Αμερικανός πρεσβευτής
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναιτωλικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» με μοναδικό στόχο τη νίκη
- Τραγωδία ανοιχτά του Ηρακλείου Κρήτης: Τρεις νεκροί μετανάστες, αναφορές για αγνοούμενους
- Αρκάς: Η καλημέρα του Σαββάτου
- Νέες ταινίες: Δράμα, ερωτισμός και animation

