Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μέρα που η Ουκρανία δεν αισθάνθηκε ευγνωμοσύνη προς τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους, και υποσχέθηκε πως θα γίνουν περαιτέρω διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου, με τη συνδρομή της Ουάσιγκτον (στη φωτογραφία του Reuters/Brian Snyder, επάνω, στιγμιότυπο από την αντιπαράθεση Ζελένσκι – Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο).

«Δεν έχει υπάρξει μέρα που να μην αισθανθήκαμε αυτήν την ευγνωμοσύνη» προς τις ΗΠΑ

«Θα υπάρξουν διπλωματικές προσπάθειες για χάρη της ειρήνης. Και για το καλό όλων μας, ενωμένων: της Ουκρανίας, ολόκληρης της Ευρώπης και βέβαια της Αμερικής», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα μετά τη συνάντησή του με ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο.

«Φυσικά, γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα της Αμερικής και είμαστε ευγνώμονες για όλη την υποστήριξη που λάβαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν έχει υπάρξει μέρα που να μην αισθανθήκαμε αυτήν την ευγνωμοσύνη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Σε διαφορετική μορφή…

Ο ίδιος είχε δηλώσει χθες Κυριακή πως πιστεύει ότι μπορεί να περισώσει τη σχέση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τη σφοδρή αντιπαράθεσή τους στο Οβάλ Γραφείο, ωστόσο ανέφερε ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν σε διαφορετική μορφή.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης σε δημοσιογράφους ότι αν και δεν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα σταματούσαν τη βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία – γιατί αυτό θα βοηθούσε μόνο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν -, εργάζεται προκειμένου να προετοιμαστεί για τυχόν προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.

Παράλληλα τόνισε ότι παραμένει έτοιμος να υπογράψει με την Ουάσιγκτον τη συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι κι αυτές έτοιμες.