Πανσέληνος 2024: Μάγεψε η «Ψυχρή Σελήνη»
Η τελευταία πανσέληνος του 2024, γνωστή ως «Ψυχρή Πανσέληνος» παίρνει το όνομά της από τις ψυχρές θερμοκρασίες που επικρατούν τον Δεκέμβριο,
Φώτισε τον ουρανό η τελευταία πανσέληνος του Δεκεμβρίου γνωστή και ως «Ψυχρή Σελήνη». Το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του έτους διατηρείται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με κάθε άλλη πανσέληνο μέσα στη διάρκεια της χρονιάς, με την πλήρη ολοκλήρωσή της να γίνεται στις 2 τα ξημερώματα.
Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου είναι γνωστή και ως «ψυχρή σελήνη», καθώς οι παγερές συνθήκες κυριαρχούν αυτή την εποχή του χρόνου, το κρύο έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του.
Από την άλλη πλευρά, στην αρχαία Ευρώπη οι ειδωλολάτρες ονόμαζαν την πανσέληνο του Δεκεμβρίου ως «Φεγγάρι πριν από το γιορτινό». Αυτή η ονομασία δινόταν προς τιμήν του φεστιβάλ Γιουλέτιδας, το οποίο γιορτάζει την επιστροφή του ήλιου, που την προανήγγειλε το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Τα ονόματα της Σελήνης προέρχονται από ιθαγενείς Αμερικανούς, αποικιακούς Αμερικανούς ή άλλες παραδοσιακές πηγές. Παραδοσιακά, οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τα μηνιαία φεγγάρια και τα αντίστοιχα ζώδια της φύσης ως ημερολόγιο για να παρακολουθούν τις εποχές.
Ωστόσο, οι Μοϊκανοί Ινδιάνοι ονόμαζαν την τελευταία πανσέληνο του χρόνου, ως «Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτες», καθώς ανατέλλει κατά τις «μεγαλύτερες» νύχτες του χρόνου. Παράλληλα, είναι κοντά και στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
Υπενθυμίζεται ότι το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι κάθε χρόνο στις 21 Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά πρόκειται για το επίσημο ορόσημο της αλλαγής εποχής. Δηλαδή από το φθινόπωρο «περνάμε» στο χειμώνα».
Η έλευση του χειμερινού ηλιοστασίου συνεπάγεται ότι εκείνη την μέρα θα έχουμε την μεγαλύτερη νύχτα του έτους και αντίστοιχα την μικρότερη ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο.
Δείτε φωτογραφίες από την πανσέληνο
- Νυχτερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Παλαιό Φάληρο – Ποιοι δρόμοι κλείνουν
- Premier League: Καθάρισε τη Σάντερλαντ και πλησίασε την κορυφή η Σίτι, νέα «γκέλα» για την Τσέλσι
- Ηράκλειο: Γεράκι εγκλωβίστηκε σε σούπερ μάρκετ – Κλήθηκε η Πυροσβεστική
- LIVE: Λιντς – Λίβερπουλ
- Σασουόλο – Φιορεντίνα 3-1: O… κατήφορος των «βιόλα» συνεχίζεται
- Μεντιλίμπαρ: «Ο Ελ Κααμπί είναι χαρούμενος εδώ, θέλει να βοηθάει την ομάδα»
