Ιταλία: Ο Ραφαέλε Φίτο είναι η ιταλική πρόταση για τη θέση του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ο Ραφαέλε Φίτο από τον Οκτώβριο του 2022 επελέγη από την Τζόρτζια Μελόνι ως υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, τις πολιτικές συνοχής και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας.
Μετά τη συνεδρίαση χθες Παρασκευή του υπουργικού συμβουλίου, έγινε γνωστό ότι ο Ραφαέλε Φίτο (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Remo Casilli) είναι η πρόταση της Ιταλίας για τη θέση του επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πενήντα πέντε ετών, ο Φίτο από τον Οκτώβριο του 2022 επελέγη από την Τζόρτζια Μελόνι ως υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, τις πολιτικές συνοχής και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας.
«Πρόκειται για μια κρίσιμη επιλογή, ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και για την Ιταλία»
Από το 2002 μέχρι το 2005 διετέλεσε πρόεδρος της περιφέρειας της Απουλίας, με πρωτεύουσα το Μπάρι, και από το 2008 μέχρι το 2011 ήταν υπουργός περιφερειακών υποθέσεων της τέταρτης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.
Η Τζόρτζια Μελόνι επικοινώνησε, νωρίτερα, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την ενημέρωσε σχετικά.
«Πρόκειται για μια κρίσιμη επιλογή, ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και για την Ιταλία, σε ό,τι αφορά τα επόμενα χρόνια. Επιλέξαμε ένα άτομο με τεράστια εμπειρία και το οποίο κατάφερε ν’ ασχοληθεί με τους τομείς αρμοδιότητάς του, στην κυβέρνησή μας, με άριστα αποτελέσματα», υπογράμμισε η ιταλίδα πρωθυπουργός.
«Πρωτιές…»
«Συνεχίζουμε, ασφαλώς, να καταβάλουμε προσπάθειες σχετικά με τον ρόλο που ζητάμε ν’ ανατεθεί στην Ιταλία. Και παρά το ότι διαπιστώνω πως πολλοί Ιταλοί ελπίζουν να μην δοθεί στη χώρα μας ο ρόλος που τις αρμόζει, δεν υπάρχει κάτι που να με κάνει να πιστεύω ότι δεν θα τύχει της πρέπουσας αναγνώρισης.
»Οχι λόγω συμπάθειας ή αντιπάθειας προς την κυβέρνησή μας, αλλά – πιο απλά – επειδή είμαστε η Ιταλία, από τους ιδρυτές της Ενωσης, δεύτερη στην μεταποιητική βιομηχανία και τρίτη ευρωπαϊκή οικονομία, τρίτη χώρα σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό και με πρωτιές σε πάρα πολλούς τομείς», ολοκλήρωσε η Μελόνι.
Πηγή: ΑΠΕ
- Ευρωπαίοι εκδότες καταγγέλλουν την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό μέσω της Επισκόπησης ΑΙ
- Δήμαρχος Καλαμάτας: «Ζημιές 3,5 με 4 εκατομμύρια ευρώ»
- THE KEY ISSUE: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Αυτή την Κυριακή με το ΒΗΜΑ
- Κάλας για Ουκρανία: Η ΕΕ πρέπει πρώτα να συμφωνήσει ως προς αυτά που αναμένει από την Ρωσία πριν μιλήσει στον Πούτιν
- Παναθηναϊκός: Μπήκε στις προπονήσεις ο Ναν και φορτσάρει για επιστροφή κόντρα στη Φενέρ
- Η Mercosur ξανά στο τραπέζι: Ηχηρό «όχι» των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε μια χειρότερη συμφωνία για τους αγρότες


