
Λουτράκι: Γέμισε δελφίνια ο Κορινθιακός – Μαγευτικό θέαμα για κατοίκους και επισκέπτες (βίντεο)
Το φαινόμενο δεν είναι καθόλου σπάνιο για το Λουτράκι - Η θάλασσα εκεί φιλοξενεί διάφορα είδη ψαριών αλλά και δελφίνια τεσσάρων ειδών
Δεκάδες δελφίνια εμφανίστηκαν και πάλι στα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού και συγκεκριμένα στον Κόλπο των Αλκυονίδων τραβώντας τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται δελφίνια στο Λουτράκι καθώς, ως γνωστόν, η θάλασσα εκεί φιλοξενεί διάφορα είδη ψαριών αλλά και τέσσερα είδη δελφινιών.
Όπως αναφέρει ο δρ. Αλέξανδρος Φραντζής στο loutrakiblog.gr εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, η μικτή κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού είναι μοναδική παγκοσμίως.
Από το 1995, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος πραγματοποιεί εκεί έρευνα για τη μελέτη των δελφινιών η οποία οδήγησε τελευταία σε συγκλονιστικές ανακαλύψεις.
Η μικτή κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού είναι μοναδική παγκοσμίως

Τα είδη δελφινιών του Κορινθιακού
Τα τέσσερα είδη δελφινιών που απαντώνται περισσότερο στη Μεσόγειο ζουν στον Κορινθιακό Κόλπο: το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο.
Το ζωνοδέλφινο είναι το κυρίαρχο είδος, ένα καθαρά πελαγικό είδος, που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο μέσα σε έναν κλειστό κόλπο, όπως συμβαίνει στον Κορινθιακό Κόλπο.
Μαζί με τα κοινά δελφίνια και τα σταχτοδέλφινα, σχηματίζουν ένα μόνιμο μικτό κοπάδι δελφινιών. Τέτοια μόνιμη συμβίωση δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεδομένων των γενετικών αποστάσεων μεταξύ των τριών ειδών, είναι σαν να ζούσαν οι άνθρωποι σε μικτή κοινωνία μαζί με χιμπατζήδες και γορίλες.
Όπως σημειώνει ο κ. Φραντζής, κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών, εντοπίστηκε από την ομάδα το ίδιο σταχτοδέλφινο 26 χρόνια μετά την πρώτη του παρατήρηση το 1997, κατεγράφη ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια. Επίσης, ένα θηλυκό κοινό δελφίνι είχε υιοθετήσει ένα νεογέννητο ζωνοδέλφινο και το θήλαζε.
- Πεντάχρονος τραυματίστηκε σε πισίνα στην Κρήτη: Έχει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
- Eurovision: Ο σίγουρος νικητής, η θέση του Akyla και τα 3 αουτσάιντερ που μπορεί να κάνουν την έκπληξη
- Αποκόμματα εφημερίδων και διαβατήριο – Τι βρέθηκε στη βαλίτσα του 89χρονου
- Ο Τεόντοσιτς θα… ζήλευε τον Νίκολα Γιόκιτς
- Τσιτσιπάς – Ρουντ 1-2: Δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες του και αποκλείστηκε (vids)
- Καταναλωτές στα πρόθυρα… πληθωριστικής κρίσης – Τι δείχνει η νέα έρευνα της ΕΚΤ για την Ευρωζώνη





