ΑΣ Ζαγοράς: Σε διαβούλευση ο φάκελος κατοχύρωσης ΠΟΠ στα κάστανα Πηλίου
Σημαντικό βήμα για την εμπορική θωράκιση των κάστανων Πηλίου
Διαβούλευση για την υποβολή φακέλου κατοχύρωσης ΠΟΠ στα Κάστανα Πηλίου προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη 25.04.2024 στη Ζαγορά, στον χώρο διαλόγου PROJECT ZETA στις 13:00 το μεσημέρι.
Τη πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ωστόσο η ενέργεια αφορά όλο το Πήλιο, παρότι ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται με τα κάστανα από τη Δημοτική Ενότητα Ζαγοράς, ήτοι τα χωριά Ζαγορά, Πουρί και Μακρυράχη.
Για τη κατοχύρωση των κάστανων του Πηλίου ο Συνεταιρισμός είχε καλέσει σε μια πρώτη συζήτηση εκπροσώπους διαφόρων χωριών του Πηλίου, κυρίως του Ανατολικού όπου βρίσκεται το 80% της παραγωγής, αλλά και του Δυτικού όπως η Δράκεια, ενώ η ενέργειά του είχε θεωρηθεί από όλους τους παραγωγούς πολύ σημαντικό βήμα για την εμπορική θωράκιση του προϊόντος.
Τα κάστανα Πηλίου συνδέονται με το Πήλιο από τα αρχαία χρόνια, σύμφωνα με πολλές ιστορικές πηγές ξεκινούν από την εποχή του Ηρόδοτου και συνδέουν ονομασίες αρχαίων οικισμών στη περιοχή με τις καστανιές
Η συγκρότηση του φακέλου
Η συγκρότηση του φακέλου πραγματοποιήθηκε από τον Συνεταιρισμό στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που έχει θέσει τα κάστανα Πηλίου ως ένα από τα υπέρ των δέκα προϊόντων που προτείνεται να ενισχύσουν τη φαρέτρα του καλαθιού των πιστοποιημένων θεσσαλικών ειδών αγροδιατροφής.
Η τελική διαβούλευση που συγκαλείται τη Πέμπτη, πριν την υποβολή του φακέλου για τα ΠΟΠ Κάστανα Πηλίου στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα γίνει παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Τα κάστανα Πηλίου συνδέονται με το Πήλιο από τα αρχαία χρόνια, σύμφωνα με πολλές ιστορικές πηγές ξεκινούν από την εποχή του Ηρόδοτου και συνδέουν ονομασίες αρχαίων οικισμών στη περιοχή με τις καστανιές.
- Κίνηση: Χαμηλές ταχύτητες στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Εκνευρίστηκε ο Αντετοκούνμπο μετά την ήττα των Μπακς: Πέταξε την μπάλα και τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή
- Εξαπάτησαν ηλικιωμένη στο Ρέθυμνο – Συνελήφθησαν σε καμπίνα πλοίου με χρυσαφικά και δεκάδες χρυσές λίρες
- Καταγγελίες για παράνομο παρκάρισμα με ένα κλικ – Δωρεάν εφαρμογή για τα κακώς κείμενα των πόλεων
- Ενεργειακό σοκ και πληθωρισμός – Γιατί η Ευρώπη θα πληρώσει ακριβά τον πόλεμο κατά του Ιράν
- Το Ιράν έχασε. Το Ισραήλ μπορεί να κερδίσει;



