Ρόδος: Εντοπίστηκε ιστιοφόρο με 22 μετανάστες – Ανάμεσά τους 4 παιδιά
Συνελήφθησαν ένας 44χρονος αλλοδαπός και ένας 48χρονος αλλοδαπός, φερόμενοι ως διακινητές, ενώ κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος.
Ιστιοφόρο με περισσότερους από 20 μετανάστες, εντοπίστηκε να πλέει το βράδυ της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή Αρχαγγέλου στη Ρόδο, με την τοπική Λιμενική Αρχή να ενημερώνεται σχετικά.
Άμεσα για την περιοχή απέπλευσε ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο εντόπισε και ακινητοποίησε το εν λόγω ιστιοφόρο, ενώ στη συνέχεια προέβη στην ασφαλή περισυλλογή 22 ατόμων (12 άνδρες, 4 γυναίκες, 3 αγόρια, 1 κορίτσι) και τη μεταφορά τους στο νέο καρνάγιο Ρόδου.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν ένας 44χρονος αλλοδαπός και ένας 48χρονος αλλοδαπός, φερόμενοι ως διακινητές, ενώ κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος.
Αυξήθηκαν κατά 65% οι ροές προς την Ελλάδα
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις τρεις μεγαλύτερες χώρες «πρώτης υποδοχής», δηλαδή Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν παράτυπα στις ακτές τους κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους (1η Ιανουαρίου – 31η Ιουλίου) ανήλθε σε 115.072, έναντι 64.391 στο ίδιο διάστημα του 2022 – μια αύξηση, δηλαδή, της τάξης του 80%.
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα τρία αυτά κράτη-μέλη της ΕΕ η Ισπανία μοιάζει να αποτελεί, για την ώρα τουλάχιστον, εξαίρεση.
Πράγματι, την ώρα που στην Ιταλία οι αφίξεις το παραπάνω διάστημα παρουσιάζονται αυξημένες κατά 115% και στην Ελλάδα κατά σχεδόν 65%, στην Ισπανία καταγράφεται μια, οριακή έστω, μείωση της τάξης του 3,3%. Κάτι, μάλιστα, που γίνεται πιο σημαντικό καθώς έρχεται να προστεθεί σε μια μείωση της τάξης του 70% για όλη τη διάρκεια του 2022.
Υπενθυμίζεται πως η Ισπανία ήταν για κάποια χρόνια – το 2018 και το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία – η βασική «πύλη» εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ. Ωστόσο, μια σειρά παράγοντες, από τις εξελίξεις στις χώρες προέλευσης μέχρι τις αλλαγές στα δίκτυα των διακινητών, συνέβαλαν ώστε η εικόνα αυτή να αλλάξει και το κέντρο βάρους να μεταφερθεί πιο ανατολικά και κυρίως στην πλευρά της Ιταλίας, η οποία σηκώνει σήμερα το μεγαλύτερο βάρος.
- Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε: Ποιους παίκτες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο εξ αναβολής παιχνίδι
- Evangelos Marinakis: ‘Protect Our Ships and Sailors and We Will Help Reopen the Strait of Hormuz for all Our Benefit’
- Η αμφιλεγόμενη ζωή του Pablo Picasso και η «συγγνώμη» της Rosalía
- ΠΑΟΚ – Αναγέννηση Άρτας 26-18: Κυπελλούχες για όγδοη φορά οι «ασπρόμαυρες» (vid)
- Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αρνούνται την εμπλοκή στον πόλεμο στο Ιράν – Αιτία, η ερμηνεία του Τραμπ για τη συμμαχία
- Μητσοτάκης: Νέες υποσχέσεις για ενεργειακό και χωροταξικό στη βιομηχανία



