Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέα υπόθεση με εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο μιλούν διεθνή μέσα

Νέα υπόθεση με εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο μιλούν διεθνή μέσα

Όπως καταγγέλλουν τα δημοσιεύματα, οι πρόσφυγες περιμένουν χωρίς φαγητό και νερό στις νησίδες του ποταμού Έβρου εδώ και περίπου ένα μήνα.

Υπόθεση η οποία θυμίζει «μικρή Μαρία», επεισόδιο με πρόσφυγες που σημειώθηκε πέρσι στον Έβρο, κάνει για άλλη μια φορά την εμφάνισή της.

Συγκεκριμένα, η Yeni Safak και η αραβική εκδοχή του Al Jazeera, δημοσιεύουν φωτογραφίες προσφύγων που φέρεται να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Έβρο καθώς απωθήθηκαν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από τις ελληνικές αρχές στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα.

Όπως καταγγέλλουν τα δημοσιεύματα, περιμένουν χωρίς φαγητό και νερό στις νησίδες του ποταμού Έβρου εδώ και περίπου ένα μήνα.

«O ποταμός Έβρος, που αποτελεί το σύνορο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, γίνεται για άλλη μια φορά μάρτυρας ενός προσφυγικού δράματος. 50 Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας κατά την προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα, περιμένουν το θάνατο εγκλωβισμένοι σε νησίδες στον Έβρο εδώ και περίπου 1 μήνα. Ενώ οι πρόσφυγες παλεύουν για τη ζωή τους, η αδιαφορία των ελληνικών αρχών για την κατάσταση προκάλεσε αντιδράσεις» γράφει η Yeni Safak.

Η τουρκική εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του Σελίμ Ιντρίς, συντονιστή του Γραφείου Προσφυγικών Υποθέσεων του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης και των Επαναστατικών Δυνάμεων (SMDK), ο οποίος έκανε λόγο για αναφορές ότι «οι ελληνικές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν διαπράξει παραβιάσεις εναντίον αυτών των προσφύγων».

Η Yeni Safak συμπληρώνει ότι ο Σελίμ Ιντρίς σημείωσε ότι «οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έσπρωξαν τους πρόσφυγες, που πέρασαν τα σύνορα προς τον ποταμό Έβρο στις 14 Ιουλίου και ότι οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη δίψα, καθώς το νερό του ποταμού είναι ακατάλληλο για πόση».

Ο Ιντρίς κάλεσε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), να αναλάβουν δράση για τη διάσωση των προσφύγων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα για να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, τονίζει το δημοσίευμα.

Εγκλωβισμένοι εδώ και έναν μήνα

Την ίδια υπόθεση είχε δημοσιεύσει στις 5 Αυγούστου και το Al Jazeera με τίτλο «Μήνυμα αγωνίας για τη διάσωση δεκάδων Σύριων που έχουν εγκλωβιστεί σε ελληνικό νησί για περισσότερες από δύο εβδομάδες».

Το δημοσίευμα φέρεται να βασίζεται σε ανάρτηση της ομάδας «Άραβες της Ευρώπης» στο Facebook, σύμφωνα με την οποία οι Σύροι μετανάστες βρίσκονται στον ποταμό Έβρο στην Ελλάδα, όπου εγκλωβίστηκαν σε ένα μικρό νησί στα τουρκικά σύνορα και δέχθηκαν επίθεση από άγνωστους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης «Πρόσφυγες στη Λιβύη» στις 2 Αυγούστου, η ομάδα προσφύγων αποτελείται από «28 παιδιά, 18 άνδρες και 11 γυναίκες, μεταξύ των οποίων και έγκυες γυναίκες, και πολλοί από αυτούς υποφέρουν από προβλήματα υγείας και έχουν ζώντας χωρίς φαγητό, ποτό ή ιατρική περίθαλψη για περίπου 16 ημέρες».

Η οργάνωση είπε ότι «οι Σύροι μετανάστες έφυγαν από την Τουρκία στις 14 Ιουλίου και δέχθηκαν επίθεση από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες αρχικά παραδέχθηκαν την παρουσία τους στο έδαφός της, αλλά αργότερα το διέψευσαν».

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024