Ζοζέπ Μπορέλ: Το μεταναστευτικό είναι παγκόσμιο ζήτημα – Πρέπει να λάβουμε σκληρές αποφάσεις κατά των διακινητών
«Πρέπει να λάβουμε γρήγορα μέτρα. Δεν μπορούμε να καθόμαστε όταν παιδιά βουλιάζουν στη Μεσόγειο», προσέθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Το μεταναστευτικό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μία χώρα ή μία περιοχή μόνη της, αλλά χρειάζεται συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.
Αναφερόμενος στο ναυάγιο στ’ ανοιχτά της Πύλου, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως αυτό «υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να θέσουμε σε εφαρμογή ένα βιώσιμο, ανθρώπινο και ασφαλές σύστημα αναφορικά με το μεταναστευτικό. Πρόκειται για παγκόσμιο ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μία χώρα ή μία περιοχή μόνη της. Χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, όπως κάνουμε με την Αίγυπτο, με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού για να αποφύγουμε να συμβεί ξανά αυτό το δράμα».
Συνεργασία με Αίγυπτο
«Πρέπει να λάβουμε σκληρές αποφάσεις κατά των διακινητών που θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο γνωρίζοντας το ρίσκο που λαμβάνουν. Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Δεν μπορούμε να καθόμαστε όταν παιδιά βουλιάζουν στη Μεσόγειο», προσέθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Επίσης, αναφέρθηκε στα 80 εκ. ευρώ της ΕΕ προς στην Αίγυπτο «για διαχείριση των συνόρων, έρευνα και διάσωση και επιχειρήσεις κατά των διακινητών». «Δεν είστε μια χώρα διέλευσης, φιλοξενείτε πολλούς μετανάστες», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εργαστεί με το Κάιρο για την προστασία των συνόρων και τη μάχη «κατά των διακινητών που είναι υπεύθυνοι για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα ή στην έρημο της Σαχάρας».
- Ισπανία: Τρένο συγκρούστηκε με γερανό
- Κακοκαιρία: Γυναίκα παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στη Βάρη – Έμεινε για τρεις ώρες σε ένα δέντρο
- Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Δήμο Γλυφάδας
- Το ταξίδι του Ολυμπιακού στην Πόλη μέσα από το βίντεο της ΚΑΕ (vid)
- Ποιοι Beatles; Ο Ρόμπι Γουίλιαμς είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ των Σκαθαριών που κρατάει 25 χρόνια
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα







