Ισραήλ: «Πολεμικό συμβούλιο» συγκάλεσε ο Νετανιάχου βάζοντας το Ιράν στο στόχαστρο
«Πολεμικό συμβούλιο» συγκάλεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς η κυβέρνησή του απειλεί με προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράν εφόσον αποτύχει η διεθνής διπλωματία στον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματός του.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Ronen Zvulun) επανέφερε χθες Κυριακή στο προσκήνιο τις απειλές για «προληπτικά πλήγματα» σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, κατά τη σύγκληση «πολεμικού συμβουλίου» στο υπόγειο κέντρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ, με αντικείμενο την ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση που έχει την κωδική ονομασία «Firm Hand».
Το εμπλουτισμένο ουράνιο
Καθώς η Τεχεράνη αυξάνει σημαντικά τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, παρότι αρνείται κατηγορηματικά ότι φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί με προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα στο Ιράν εφόσον αποτύχει η διεθνής διπλωματία.
«Εχουμε δεσμευτεί ότι θα αναλάβουμε δράση ενάντια στα πυρηνικά του Ιράν, ενάντια στις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, και στο ενδεχόμενο να ενωθούν αυτά τα μέτωπα», τόνισε ο Νετανιάχου από το υπόγειο κέντρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ.
Η πιθανότητα απειλής από πολλαπλά μέτωπα απαιτεί τον προληπτικό σχεδιασμό δράσεων, είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς και τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων.
Επίθεση στον ΔΟΑΕ
Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε επικρίνει έντονα τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με αφορμή την προ ημερών έκθεσή του.
Σε αυτήν ο ΔΟΑΕ εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξηγήσεις της Τεχεράνης σχετικά με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και για την απόφαση των ιρανικών αρχών να επιτρέψουν την επανεγκατάσταση εξοπλισμού παρακολούθησης σε ορισμένες τοποθεσίες.
«Το Ιράν εξακολουθεί να ψεύδεται στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Η συνθηκολόγηση του ΔΟΑΕ απέναντι στις ιρανικές πιέσεις αποτελεί μαύρη κηλίδα στην ιστορία του», υποστήριξε ο Νετανιάχου.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τέιλορ Λότνερ: Περιμένει το πρώτο παιδί του – Η ανάρτηση στο Instagram
- Νέα Αριστερά: Η κυβέρνηση αφήνει τους αγρότες στο έλεος της ακρίβειας
- Η ομιλία του Αταμάν στα αποδυτήρια και το «μήνυμα» για τον Ολυμπιακό
- Ο πάπας Λέων στο Μονακό: Έκκληση στη «χώρα των εκατομμυριούχων» για τη βοήθεια όσων έχουν ανάγκη
- Η δύσκολη παιδική ηλικία του Γιαμάλ: «Δεν μπορούσα να αγοράσω PlayStation και έπαιζα με κάρτες Pokemon για ένα ευρώ»
- Ηλεία: «Το δάγκωσαν τα ξαδέλφια του» – Τι ισχυρίζεται η μητέρα του κακοποιημένου βρέφους


