Μία άλλη πτυχή, από τη γνωστή σε όλους μας, που είναι η κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών και η αντιμετώπιση ακραιών καιρικών φαινομένων παρουσίασαν οι πυροσβάστες. Δημιούργησαν μια ξεχωριστή έκθεση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, Αγίων «Τριών Παίδων εν Καμίνω», που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022. Tα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με έργα Πυροσβεστών, «ΕΡΓΑ ΖΩΗΣ» πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 , στην αίθουσα «Project Gallery», στο Μοναστηράκι.

3 λεπτά μέσα στη «σπηλιά» του Thomas Hirschhorn

Το εγχείρημα ξεκίνησε ως ιδέα καλλιτεχνικής έκφρασης Πυροσβεστών, που η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και συνέβαλαν ώστε να γίνει πράξη.

Σήμερα, Πυροσβέστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρουσίασαν κάθε είδους καλλιτεχνικές αναζητήσεις και εκφράσεις, μεταξύ άλλων και συναισθηματικές πυροδιακυμάνσεις, αποκαλύπτοντας δεξιότητες ανθρώπων που με τα πινέλα τους γέμισαν με χρώματα την κατάμεστη από κόσμο αίθουσα έκθεσης των έργων, στον πολυχώρο τέχνης στην καρδιά της Αθήνας.

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο Επιπυραγός Δημήτριος Χύτας, κάτοχος πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Τις εικαστικές τους δημιουργίες παρουσίασαν με αλφαβητική σειρά

Αθανασιάδου Αντιγόνη, Γαλαρινιώτη Θεοδώρα, Γιρβαλάκη Νεκταρία, Γκούμας Δημήτριος, Δαριβιανάκης Μαρίνος, Θεοδωρίδης Χρήστος, Θεοδωροπούλου Αφροδίτη, Καούνας Βασίλειος, Καρακωνσταντής Γεώργιος, Κλειτσίκας Αθανάσιος, Κοκορομύτης Βασίλειος, Κοτρίδης Παναγιώτης, Κουτσούμπας Θεοχάρης, Μουρατίδης Σπυρίδων, Παναγιωτάκης Θεόδωρος, Πολενάκη Αναστασία, Σουγιολτζής Ιωάννης, Σταμούλης Ιωάννης, Στρατήλας Νεκτάριος, Τζοΐτης Αθανάσιος, Ευάγγελος Τουρνάς, Τσακιρίδης Κυριάκος, Τσακύρη Παρασκευή, Τσάφου Γεωργία, Τσιλογιάννη Ελευθερία, Παναγιωτακόπουλος Γεώργιος και Χύτας Δημήτριος.

To καλωσόρισμα του Αρχηγού του Π.Σ

«Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το Πυροσβεστικό Σώμα, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Καθημερινά βιώνω τις αγωνίες όλων σας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση σε δύσκολες πραγματικά καταστάσεις. Σήμερα όμως, είμαστε εδώ για να δούμε μια άλλη πλευρά των πυροσβεστών – πυροσβεστριών, την καλλιτεχνική τους πλευρά, που γεμίζει την ψυχή στον ελεύθερο χρόνο τους. Πραγματικά, αν και δεν είμαι γνώστης του συγκεκριμένου χώρου, στέκομαι με συγκίνηση στα έργα σας, βλέποντας αυτά που απεικονίζουν, και σας εκφράζω από καρδιάς ένα μεγάλο μπράβο. Σας ευχαριστώ για την άψογη οργάνωση και την συμμετοχή».

Στη συνέχεια ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος απένειμε πλακέτα στον ξυλογλύπτη Σπύρο Ντασιώτη, ο οποίος δήλωσε: «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή προς το πρόσωπό μου, η απονομή της πλακέτας από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος».

Οι χαιρετισμοί των επισήμων

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε: «Απόψε είδα καταπληκτικά έργα τέχνης. Τη διαφορετική καλλιτεχνική πλευρά των ανθρώπων που μάχονται καθημερινά για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος και πραγματικά τους συγχαίρω».

Εν συνεχεία, ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε: «Η αποψινή βραδιά μου δίνει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να βρεθώ δίπλα στους Πυροσβέστες μας, σε αυτή την εικαστική έκθεση και ανακαλύπτω ότι πραγματικά υπάρχει μεγάλο ταλέντο, με κατάθεση ψυχής και συναισθήματα Πυροσβεστών. Νιώθω περηφάνια για μια ακόμη φορά που είμαι μαζί σας».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, απόστρατοι και εν ενεργεία στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και πλήθος πολιτών.

Την εικαστική έκθεση διοργάνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και χορηγούς την Ε.Ρ.Τ., την Πυροσβεστική Επιθεώρηση και την IMAGE WORKS.