Οι Γερμανοί ανησυχούν για το αυξημένο κόστος ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα
Οι Γερμανοί προετοιμάζονται για μεγάλη επιβάρυνση λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς φοβάται ότι το κόστος της ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα θα του προκαλέσει «μεγάλη επιβάρυνση», ενώ ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας Επιχειρηματικού Κύκλου (ΙΜΚ) του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ», το ποσοστό των πολιτών που κάνουν λόγο για «μεγάλη επιβάρυνση» από τις τιμές ενέργειας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες.
Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου αναμένουν σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας τους προσεχείς μήνες, ως απάντηση στην απειλή απώλειας αγοραστικής δύναμης. Η πίεση για αποταμίευση εντείνεται διαρκώς στα μεσαία στρώματα, εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Σεμπάστιαν Ντουλιέν και επισημαίνει ότι το 64% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα μειώσει «κάπως» ή «σημαντικά» τις εξόδους για διασκέδαση.
Μάλιστα, το 63% σχεδιάζει να περιορίσει τα έξοδα για την αγορά οικιακών συσκευών και επίπλων και το 61% τις αγορές ειδών ρουχισμού και υπόδησης.
Ταυτόχρονα πάντως, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, διαπιστώνεται κάποια επιβράδυνση στην αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Τον περασμένο Μάιο η αύξηση ήταν 35,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τον Ιούνιο περιορίστηκε σε 33,9% και τον Ιούλιο σε 33,4%. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, οι τιμές του παραγωγού μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 0,8%.
Αντιθέτως, οι τιμές των ζωικών προϊόντων αυξήθηκαν τον Ιούλιο σημαντικά σε σχέση με το 2021. Ενδεικτικά, η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε κατά 52%, του κοτόπουλου κατά 42%, της πατάτας κατά 33% και του κραμβέλαιου κατά 25%.
- Γιώργος Καπουτζίδης: Οι δημοσιογράφοι έχετε κάνει λίγο μέρος της δουλειάς σας το «έλα να δούμε ποιος είπε κάτι κακό»
- Ισχυρές καταιγίδες σε 8 περιοχές τις επόμενες ώρες – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο
- Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αποχαιρετούν τον Αναστάση Παπαληγούρα
- Σβιάτεκ – Σάκκαρη 1-2: Θρίαμβος για τη Μαρία, απέκλεισε τη Σβιάτεκ και προκρίθηκε στους «4» της Ντόχας! (vids)
- Η Ευρώπη λιγότερο διεφθαρμένη, αλλά όχι πιο καθαρή – Τι δείχνει ο καθρέφτης για την Ελλάδα
- ΑΑΔΕ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκατοντάδων αχυρανθρώπων με 380 επιχειρήσεις και χρέη 43 εκατ. ευρώ








