Ουκρανία: Διακοπή λειτουργίας ενός από τους αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια μετά από βομβαρδισμούς
Oι βομβαρδισμοί «προκάλεσαν σοβαρές ζημιές» σε ένα σταθμό που περιείχε άζωτο και οξυγόνο και σε ένα «βοηθητικό κτίριο»
Ένας από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, σταμάτησε να λειτουργεί, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία ατομικής ενέργειας, μετά από βομβαρδισμούς για τους οποίους Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται.
«Μετά την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας έκτακτης ανάγκης σε έναν από τους τρεις αντιδραστήρες που λειτουργούσαν, και διεκόπη η λειτουργία του», ανακοίνωσε η κρατική ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, σε ανακοίνωσή της στο Telegram.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι βομβαρδισμοί «προκάλεσαν σοβαρές ζημιές» σε ένα σταθμό που περιείχε άζωτο και οξυγόνο και σε ένα «βοηθητικό κτίριο». «Υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι διαρροής υδρογόνου και ραδιενεργών ουσιών και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι επίσης υψηλός», συμπλήρωσε.
«Ο βομβαρδισμός (…) προκάλεσε σοβαρό κίνδυνο για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου», συνέχισε η Energoatom, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι συνεχίζει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια και ότι το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται εκεί.
Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Παρασκευή τις ρωσικές δυνάμεις ότι πραγματοποίησαν τρία πλήγματα κοντά σε έναν αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αν και η Μόσχα ελέγχει αυτή την περιοχή από την έναρξη της εισβολής.
Ο ρωσικός στρατός από την πλευρά του υποστήριξε ότι ουκρανικές δυνάμεις ευθύνονται για αυτούς τους βομβαρδισμούς, οι προκάλεσαν πυρκαγιά η οποία κατασβέστηκε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Σκληρή ανακοίνωση από τους Βετεράνους του Ολυμπιακού για ΕΠΟ και διαιτησία
- Παπασταύρου στο Future Minerals Forum: Η ΑΙ, η ενεργειακή και τεχνολογική μετάβαση εξαρτώνται απόλυτα από τον ορυκτό πλούτο
- Η ξεκάθαρη εντολή του «Μέντι»
- Ξεπέρασε τα 16 δισ. ευρώ ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το 2025 – Στην κορυφή τα τρόφιμα
- «Η βοήθεια είναι στο δρόμο» – Ο Τραμπ καλεί τους Ιρανούς να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις
- Προβλήματα στην Παρτιζάν ενόψει Ολυμπιακού: Εκτός οι Μίλτον, Πάρκερ και Μπράουν







