Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όμικρον – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά με ηπιότερα συμπτώματα βλέπει ανάλυση του Economist

Όμικρον – Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων αλλά με ηπιότερα συμπτώματα βλέπει ανάλυση του Economist

Η νέα παραλλαγή δείχνει πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο παθογόνος.

Τα νοσοκομεία θα πρέπει να προετοιμάζονται για «τσουνάμι Covid-19» καθώς η Όμικρον προελαύνει, φαίνεται όμως πως η νέα παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο σε σχέση με την Δέλτα, εκτιμά ο Economist.

Στη Νότια Αφρική, όπου η Όμικρον πλέον επικρατεί, τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι στα προηγούμενα πανδημικά κύματα. Κάθε ασθενής της Δέλτα στη χώρα μετέδιδε τον ιό σε 0,8 άλλους ανθρώπους κατά μέσο όρο. Με την Όμικρον, το νούμερο εκτοξεύεται στο 3 με 3,5.

Υπάρχουν δύο λόγοι που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη ραγδαία εξάπλωση του νέου στελέχους σε μια χώρα όπου οι περισσότεροι πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει.

Τα κρούσματα Όμικρον σε Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετόρια αυξάνονται πολύ ταχύτερα από ό,τι αυξάνονταν παλαιότερα τα κρούσματα Δέλτα (The Economist)

Ο πρώτος τρόπος είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, κάτι που εξαρτάται από το γενετικό προφίλ του ιού και την ευκολία με την οποία προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Ο δεύτερος είναι η αυξημένη ικανότητα διαφυγής από τη φυσική ανοσία και την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός.

Σε αντίθεση με τη Δέλτα, η οποία επικράτησε κυρίως λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας, η Όμικρον δείχνει να έχει πλεονέκτημα και στη μεταδοτικότητα και στη διαφυγή από την ανοσία.

Διαβάστε επίσης: Όμικρον – «Καμία ένδειξη» για σοβαρότερη νόσο στη Νότια Αφρική

Όπως επισημαίνει ο Economist, ανέκδοτες παρατηρήσεις σε Νορβηγία, Δανία, Ισπανία και Βρετανία δείχνουν ότι το Όμικρον προκάλεσε περιστατικά υπερμετάδοσης κατά τα οποία μολύνθηκε το 35-78% των παρευρισκομένων.

Φαίνεται επίσης ότι η Όμικρον διαθέτει «πρωτοφανή» ικανότητα για επαναλοιμώξεις. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Στέλενμπος στη Νότια Αφρική δείχνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βγαίνουν θετικοί στην κοροναϊό τουλάχιστον 90 ημέρες μετά το προηγούμενο θετικό τεστ είναι υψηλότερος από ό,τι θα περίμενε κανείς σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων πανδημικών κυμάτων.

Από την άλλη πλευρά, οι πρώτες ενδείξεις για την παθογένεια της Όμικρον δείχνουν καθησυχαστικές. Στην πόλη Τσουάνε της Νότιας Αφρικής, η παραλλαγή Δέλτα προκαλούσε σοβαρή νόσο στο 90% των ασθενών άνω των 80% και το 70% των ασθενών 50-69. Με την Όμικρον, το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 30% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Το ποσοστό των σοβαρών κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα. Η Όμικρον δείχνει να προκαλεί σοβαρή νόσο πιο σπάνια (The Economist)

Μια εναλλακτική εξήγηση για αυτή τη μεταβολή είναι ότι η Όμικρον δεν προκαλεί τόσο σοβαρή νόσο στους ηλικιωμένους επειδή μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής εμβολιάστηκε πρόσφατα και διατηρεί έτσι υψηλά επίπεδα ανοσίας.

Αν όμως επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις για μειωμένη παθογένεια της Όμικρον, αυτό θα μπορούσε να αντισταθμίσει σε έναν βαθμό την επίπτωση της αύξησης των κρουσμάτων στα νοσοκομεία.

Αν όμως η αύξηση των κρουσμάτων γονατίσει τα νοσοκομεία, οι ημερήσιοι θάνατοι θα αυξηθούν λόγω αδυναμίας περίθαλψης τόσων περιστατικών.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024