Εν αρχή ην η σωτηρία. Στην επίτευξη αυτού του συλλογικού στόχου θέλει να συνεισφέρει ο Φρανθίσκο Μεντίνα Λούνα, κατά κόσμον Πίτι,ο οποίος άνοιξε στις 20 Ιανουαρίου 2021 τον κύκλο της τρίτης θητείας του στη Λαμία.
Ακόμη, όμως, κι αν σβήσει το… καντήλι της ομάδας στο τέλος της τρέχουσας Super League 1, ο Ισπανός έχει την ευκαιρία σε ατομικό επίπεδο να καταρρίψει ένα ρεκόρ Α’ Εθνικής. Μπορεί να γίνει ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία της πρώτης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον Τάσο Μητρόπουλο ο οποίος ήταν 39 ετών, 7 μηνών και 29 ημερών, όταν σημείωσε γκολ με τη φανέλα της Βέροιας στο 1-1 απέναντι στην ΑΕΚ στις 21 Απριλίου 1997.
Ο Πίτι (με θητεία μεταξύ άλλων σε Σαραγόσα, Βαγεκάνο, Γρανάδα, Λάρισα) έχει γεννηθεί στη Βαρκελώνη στις 26 Μαΐου 1981. Όπερ σημαίνει ότι αν κουνήσει πλεκτό από τις 26 Ιανουαρίου 2021 και εντεύθεν, θα γράψει ιστορία. Θα αναρριχηθεί στην κορυφή του πίνακα των γηραιότερων σκόρερ.
Παρεμπιπτόντως, ο πολύπειρος επιτελικός μέσος έχει εμφανιστεί ήδη στο top-10, καθώς στη δεύτερη θητεία του στη Λαμία είχε πετύχει γκολ (συνολικά μετράει επτά στη Super League 1) με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο εκτός έδρας 1-1 με τον Λεβαδειακό στις 3 Μαρτίου 2019 σε ηλικία 37 ετών, 9 μηνών και 5 ημερών.
Υπάρχει, πάντως, ένας συμπαίκτης του Πίτι που μπορεί να του «κλέψει» το ρεκόρ. Ο Λουκάς Βύντρα θα συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας του στις 5 Φεβρουαρίου. Είναι δηλαδή περίπου 3,5 μήνες γηραιότερος από τον Ισπανό.
Και μπορεί να ταλαιπωρήθηκε το 2020 από κοροναϊό και να αγωνίζεται στα μετόπισθεν, όμως ως εν ενεργεία παίκτης παραμένει διεκδικητής του ρεκόρ.
ΟΙ ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΗΣ Α’ ΕΘΝΙΚΗΣ/SUPER LEAGUE 1
Η Μπαρτσελόνα είχε 4 δοκάρια και δύο ακυρωθέντα γκολ και η εξαιρετική Σοσιεδάδ τη νίκησε με 2-1, βάζοντας... φωτιά στην κορυφή στη La Liga! Στους 49 βαθμούς οι «Μπλαουγκράνα», στους 48 η Ρεάλ πλέον.
Ο Μπραχίμ Ντίας έχασε πέναλτι στο 90+24’ για το Μαρόκο, το παιχνίδι πήγε στην παράταση και εκεί ο Γκουεγιέ με γκολ στο 94’ έδωσε το τρόπαιο στην Σενεγάλη – Ηγετική εμφάνιση από τον Μανέ, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Ο Ράφα Μπενίτεθ απέδωσε την βαριά ήττα του Παναθηναϊκού από την ΑΕΚ στο ότι το δεύτερο γκολ… έκοψε τα πόδια των παικτών του, επειδή έχασαν την αυτοπεποίθησή τους