Μέρκελ για Ναβάλνι : Απόπειρα φόνου επειδή ήθελαν να του κλείσουν το στόμα
Η Μέρκελ έκανε λόγο για «απόπειρα φόνου με νευροτοξικό παράγοντα», προσθέτοντας ότι περιμένει τις εξηγήσεις της Μόσχας για την δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Στέφεν Ζάιμπερτ για τον εντοπισμό ιχνών ουσίας τύπου Νοβιτσόκ στον οργανισμό του Αλεξέι Ναβάλνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τοποθετήθηκε για τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως ήταν θύμα μιας «απόπειρας δολοφονίας με δηλητηρίαση», στόχος της οποίας ήταν να τον σιωπήσει.
Η Μέρκελ έκανε λόγο για «απόπειρα φόνου με νευροτοξικό παράγοντα», προσθέτοντας ότι περιμένει τις εξηγήσεις της Μόσχας για το περιστατικό.
«Η απόπειρα αυτή εναντίον του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό αποφάσισα να κάνω η ίδια μια δήλωση», είπε η Μέρκελ.
Και πρόσθεσε: «Από τις 22 Αυγούστου ο κ. Ναβάλνι νοσηλεύεται εδώ στην Γερμανία και για ανθρωπιστικούς λόγους και μετά από επιθυμία της οικογένειάς του μεταφέρθηκε εδώ. Τα στοιχεία είναι αδιάσειστα δηλητηριάστηκε με Νοβιτσόκ και αυτό βρέθηκε από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε».
«Είναι θύμα εγκληματικής ενέργειας και το καταδικάζω απερίφραστα εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης», είπε επίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος. Πρόσθεσε ότι ελπίζει να αναρρώσει και είπε ακόμα ότι εξέτασε το θέμα με τον Πρόεδρο αλλά και με τους επικεφαλής της Βουλής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως η Μέρκελ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Οικονομικών και αξιωματούχους της καγκελαρίας, για να αναλύσουν την εξέλιξη της υπόθεσης Ναβάλνι και να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα της Γερμανίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στη Γερμανία για να τον ενημερώσει για το περιστατικό.
To Βερολίνο θα θέσει επίσης την υπόθεση Ναβάλνι σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ έτσι ώστε να αποφασιστεί η κατάλληλη αντίδραση στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πολιτικού.
- Φενερμπαχτσέ – Μονακό 88-70: Ένατη σερί νίκη για την ομάδα του Γιασικεβίτσιους
- Έμα Γουάτσον: Ποιος είναι ο Μεξικανός δισεκατομμυριούχος με τον οποίο φιλιέται η διάσημη ηθοποιός;
- Αποκάλυψη: Η απόφαση για την εξόντωση του Χαμενεΐ ελήφθη τον Νοέμβριο
- Ο Λανουά που δεν τηρεί τα προσχήματα με τους Φωτιά, Βεργέτη και το άρωμα πρόκλησης
- Η Νέα Αριστερά για τον Άλκη Ρήγο: Σπάνια πολιτική και ανθρώπινη ποιότητα
- Κλείνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Τεχεράνη

