Κατολίσθηση σε ορυχείο στη Μιανμάρ – Πάνω από 160 οι νεκροί
Τα περισσότερα από τα θύματα εργάζονταν στο ορυχείο μολονότι οι αρχές τους είχαν προειδοποιήσει να μην μπουν στις στοές λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης
Περισσότεροι από 160 είναι οι νεκροί από τη γιγαντιαία κατολίσθηση λάσπης σε ορυχείο νεφρίτη στη βόρεια Μιανμάρ, σε μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται παρότι στην περιοχή έχει πέσει η νύχτα. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί 162 εργάτες ορυχείων. Άλλοι 54 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.
Τεράστιοι βράχοι έπεσαν σε μια λίμνη, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή, προκαλώντας αλλεπάλληλα κύματα λάσπης που κατέκλυσαν μια κοιλάδα στο καντόνι Χπακάντ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα.
«Μετά την κατάρρευση του ορυχείου (…) είδα ανθρώπους μέσα στη λίμνη. Ορισμένοι κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι την όχθη», είχε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της περιοχής, ο Κιάου Μιν. Άλλοι όμως πνίγηκαν.
Τα περισσότερα από τα θύματα εργάζονταν στο ορυχείο μολονότι οι αρχές τους είχαν προειδοποιήσει να μην μπουν στις στοές λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης. Χωρίς την προειδοποίηση αυτή «θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς», ανέφερε η τοπική αστυνομία.
Οι διασώστες αναζητούσαν θύματα όλη την ημέρα, χρησιμοποιώντας λάστιχα ως αυτοσχέδιες σχεδίες. «Ανασύραμε μόνο τα πτώματα που επέπλεαν», είπε χαρακτηριστικά ο αστυνομικός διευθυντής Ταν Βιν Αούνγκ. «Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε υπό βροχή» με τον φόβο μιας νέας κατολίσθησης, πρόσθεσε.
Κάθε χρόνο, δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται στα ορυχεία νεφρίτη, ιδίως κατά την περίοδο των μουσώνων. Το 2016, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοια κατολίσθηση ενώ πέρσι, ένα κύμα λάσπης έπνιξε τουλάχιστον 50 εργαζόμενους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ενεργειακό σοκ προ των πυλών: Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από καύσιμα
- Water Stewardship: Η νέα πιστοποίηση που μεταμορφώνει τις παραγωγικές μονάδες σε πηγές ζωής
- Κέρκυρα: Συνελήφθη 41χρονος για αρχαιοκαπηλία – Κατασχέθηκαν 22 αρχαία νομίσματα
- Βέροια: Το μαγευτικό τοπίο στον εύφορο κάμπο της Ημαθίας – Ένα εντυπωσιακό «ροζ πέπλο» από άνθη
- Αυτές είναι οι αμοιβές του προέδρου και των μελών της ΔΕΑΒ
- Βρέθηκε ο πραγματικός Ντ’ Αρτανιάν; Σκελετός στο Βέλγιο παραπέμπει στους «Τρεις Σωματοφύλακες»


