Κροατία : Βουλευτικές εκλογές στις 5 Ιουλίου προκήρυξε ο πρόεδρος Μιλάνοβιτς
Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και έτσι το πιθανότερο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συμμαχίας με μικρότερα κόμματα.
Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς προκήρυξε σήμερα βουλευτικές εκλογές για τις 5 Ιουλίου, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του.
Στις εκλογές θα έρθουν αντιμέτωπα το κεντροδεξιό κόμμα Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία, με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), που βρίσκεται λίγο πίσω στις δημοσκοπήσεις.
Κανένα κόμμα δεν αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και έτσι το πιθανότερο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συμμαχίας με μικρότερα κόμματα.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, το HDZ έχει τη στήριξη του 30% των ψηφοφόρων, ενώ το SDP περίπου του 28%.
Τρίτη δύναμη είναι το εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ, το Κίνημα της Πατρίδας, υπό έναν δημοφιλή τραγουδιστή, τον Μίροσλαβ Σκόρο, που έχει τη στήριξη περίπου του 10% των ψηφοφόρων.
Η μελλοντική κυβέρνηση θα αναλάβει το τιτάνιο έργο ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 9,4% αυτή τη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των αρνητικών επιπτώσεων που έχει για τον τουρισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της Κροατίας.
- Πώς πέθανε ο έρωτας των millennials για το ίντερνετ
- Συνταγή: Σπαγγέτι με σολομό και σπαράγγια
- Σε ποιες περιοχές θα μείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας
- Ιράν: Ο γιος του άλλοτε σάχη καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν «με τον λαό»
- Περπάτημα: Πέντε μυστικά που το απογειώνουν
- Καιρός: Στην κατάψυξη η χώρα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει τη Δευτέρα




