
Μενδώνη για γλυπτά : Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου προσβάλλει το θεσμό τον οποίον εκπροσωπεί
«Ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τις δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Χ. Φίσερ
«Ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τις δηλώσεις του διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χ. Φίσερ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:
«Οι χθεσινές δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Hartwig Fischer, είναι ατυχείς, αν όχι απαράδεκτες, για έναν ουμανιστή επιστήμονα. Μαρτυρούν εσκεμμένη, τουλάχιστον, άγνοια των αρχαιολογικών και των ιστορικών δεδομένων που αφορούν στον Παρθενώνα. Ο Η. Fischer προφανώς, παραγνωρίζοντας τη σημασία και τους κανόνες της ηθικής των μνημείων, αλλά και των μουσείων, προσβάλλει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τον θεσμό, τον οποίον ο ίδιος εκπροσωπεί».
Ο διευθυντής του Μουσείου με επιστολή του στους Κυριακάτικους Τάιμς απάντησε στο άρθρο της Σάρα Μπάξτερ το οποία ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να στείλει πίσω τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα.
«Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι θραύσματα χαμένου συνόλου που δεν μπορούν να επανατοποθετηθούν. Μόνο το 50% περίπου των αρχικών γλυπτών επιβιώνουν από την αρχαιότητα. Ο Παρθενώνας έχει γίνει ένα ευρωπαϊκό μνημείο, ακριβώς επειδή τα γλυπτά του είναι ορατά όχι μόνο στην Αθήνα αλλά στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το δημόσιο όφελος από αυτή τη διανομή και το τι σημαίνει για την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά είναι αυτονόητο και κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Στη Λάρισα το «Δέντρο του αγώνα για Δικαιοσύνη»
- Η Stoiximan, Επίσημος Υποστηρικτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2026™ για Ελλάδα και Κύπρο
- Ο Μέσι χτίζει το νέο πρότζεκτ της Κορνεγιά: Γυναικεία ομάδα, νέο γήπεδο και ένα ποδοσφαιρικό μοντέλο για το μέλλον
- Έρευνα για τον θάνατο του ιδρυτή της Mango – Συνελήφθη ο γιος του
- Δήμος Χαλκηδόνος: Διαθέσιμο ηλεκτρονικά το αρχείο οικοδομικών αδειών
- Κατασχέθηκαν λαθραία τσιγάρα και σφαίρες στη Μυτιλήνη – Προσπάθησαν να τα περάσουν από Τουρκία




