Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική στήριξη από 291 βουλευτές - Ποιος (δεν) φοβάται τη ψήφο των ομογενών

Ιστορική στήριξη από 291 βουλευτές – Ποιος (δεν) φοβάται τη ψήφο των ομογενών

Με τη στήριξη 291 βουλευτών φαίνεται πως θα περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων, καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μπρος - πίσω προσανατολίζεται στο “ναι”, φοβούμενος  φυσικά και την κοινοβουλευτική απομόνωση

Με τη στήριξη 291 βουλευτών φαίνεται πως θα περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων, καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μπρος – πίσω προσανατολίζεται στο “ναι”, φοβούμενος  φυσικά και την κοινοβουλευτική απομόνωση. Η συμμετοχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει την κυβέρνηση κοντά σε ένα ιστορικό κοινοβουλευτικό ρεκόρ, καθώς το νομοσχέδιο φαίνεται πως θα ψηφιστεί, στα μέσα της εβδομάδας,  με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ ο νόμος θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές ( έγκριση με περισσότερους από 200 ψήφους).

Υπό το φόβο να μη μείνει στην Κουμουνδούρου ο “μουτζούρης”, ειδικά σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται κριτική για την αντιπολιτευτική στάση, επικράτησε η βούληση για γόνιμη παρουσία, με αποτέλεσμα να κάνει στροφή και να ψηφίσει το νομοσχέδιο, αν και στην 4η Συνταγματική Αναθεώρηση ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν τάχθηκε υπερ του σχετικού άρθρου.  Καθοριστικός ο ρόλος του ΚΚΕ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ετοίμασε την αναδίπλωση μετά το “ναι” του Περισσού, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η στήριξη του ΚΚΕ και η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα άφηνε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέωρο, εξ ου και ακολούθησαν οι προτάσεις από την Κουμουνδούρου για τις απαραίτητες νομοτεχνικές αλλαγές από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Οι βελτιώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στη ΝΔ αφορούσε τη συμμετοχή της Ομογένειας στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, όπου προβλέπεται ότι τουλάχιστον ένας εκ των υποψηφίων Ελλήνων του Εξωτερικού θα είναι υποχρεωτικά στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου.  Επίσης, έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής η οποία θα εξετάζει τις ενστάσεις επί των απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους καταλόγους.

Από την κυβέρνηση, ειδικότερα δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, εκφράστηκε από την αρχή η διάθεση για συναινέσεις.  Δεν υπάρχει περιθώριο για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις όταν η χώρα βρίσκεται σε τόσο κρίσιμη περίοδο. Απαιτείται ενότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του παγκόσμιου ελληνισμού, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, με θέμα «Ποιος φοβάται την ψήφο των αποδήμων;».

Μήνυμα ενότητας

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι το λιγότερο που μπορεί να κάνουν αυτή τη στιγμή τα κόμματα για λόγους συμβολικούς, πολιτικούς και εθνικούς, είναι να ψηφίσουν ομόφωνα το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων ομογενών. Θα είναι, είπε, ένα μήνυμα ενότητας και στοιχειώδους πολιτικής αξιοπιστίας.  Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το νομοσχέδιο καλύπτει πλήρως τη γενιά των νέων ανθρώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή που έφυγαν τα τελευταία 12 χρόνια της κρίσης από την Ελλάδα και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς αυτή τη γενιά» .

Αναφερόμενος στις θέσεις των κομμάτων είπε ότι όλα υποχώρησαν από τις αρχικές τους θέσεις. Αναφέρθηκε στην αποτυχημένη προσπάθεια του 2009 και υπενθύμισε ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του κ. Αλ. Αλαβάνου εγκαλούσε την κυβέρνηση Καραμανλή επειδή δεν είχε υιοθετήσει τις προτάσεις του ΣΑΕ για περιφέρειες εξωτερικού και για επιστολική ψήφο. Σημείωσε, δε, ότι στις προτάσεις που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2009 περιλάμβανε το «δικαίωμα ψήφου να έχουν οι Απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους» και αυτό χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι τώρα γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα. Αν κάποιος θέλει να δει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο είναι ένα ερώτημα. Το σίγουρο είναι ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το ποτήρι δεν θα είναι άδειο.

Κάλεσμα Θεοδωρικάκου

Κάλεσμα στα κόμματα και στους ομογενείς να αγκαλιάσουν το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή, καθώς είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε στην καθιέρωση των διευκολύνσεων που προβλέπονται και από το Σύνταγμα, αλλά απαιτούν εφαρμοστικό νόμο ψηφισμένο από τα 2/3 της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των  Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές, τόσο περισσότερο θα αυξηθεί η πίεση μέσα στην ελληνική κοινωνία να αρθούν οι διακρίσεις και οι περιορισμοί που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών. Το «όλα ή τίποτα» δεν έχει νόημα, είπε χαρακτηριστικά.

Πεποίθηση του υπουργού Εσωτερικών είναι ότι με την εφαρμογή του νόμου, κόμματα που σήμερα εκφράζουν επιφυλάξεις θα τις άρουν, καθώς θα διαπιστώσουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα περίεργο. Ο κ. Θεοδωρικάκος εκτίμησε ακόμα ότι οι τάσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού δεν διαφέρουν από τις τάσεις που υπάρχου στο εσωτερικό της χώρας.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι ο νόμος θα ισχύσει και για τις ευρωεκλογές, αφού θα ψηφίζουν και οι Έλληνες που βρίσκονται εκτός Ευρώπης.

Νωρίτερα ο κ. Θεοδωρικάκος, απαντώντας σε αιτιάσεις Ελλήνων του εξωτερικού γιατί η κυβέρνηση έκανε πίσω από τις αρχικές της θέσεις, είπε, μεταξύ άλλων, ότι  «έπρεπε να βρούμε έναν κοινό τόπο και πιστεύω ότι η λύση που δίνουμε έχει ένα πολύ μεγάλο ατού. Το ατού είναι ότι διασφαλίζει πλήρως όλα τα Ελληνόπουλα που έχουν φύγει τα τελευταία δώδεκα χρόνια από την Ελλάδα, στην πραγματικότητα χωρίς προϋποθέσεις. Και αυτό είναι πολύ κρίσιμο αγαπητοί συνάδελφοι και αξιότιμοι κύριοι που εκπροσωπείτε τις οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν υπάρχει Ελλάδα χωρίς τη νέα γενιά.
Δεν υπάρχουμε χωρίς τους ανθρώπους που είναι μέχρι 30 ετών.  Και αυτό το διασφαλίσαμε πλήρως, πλήρως, όπου και αν βρίσκονται. Το δεύτερο που θέλω να διευκρινίσω, γιατί επίσης φαίνεται ότι δεν έγινε κατανοητό, είναι ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση ως προς το πόσα χρόνια λείπει κάποιος από την πατρίδα.
Μπορεί κάποιος να λείπει 50 χρόνια, 55 χρόνια… όσα λείπει. Με βάση το σκεπτικό, κυρίως του Κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο ήμασταν υποχρεωμένοι να το πάρουμε υπόψη μας, γιατί αλλιώτικα δεν υπήρχαν 200 ψήφοι κύριοι, υπάρχει η έννοια του δεσμού με τη χώρα, η οποία πρέπει να αποδειχθεί  από την παρουσία στη χώρα, με δημόσια έγγραφα. Να αποδειχθεί τα τελευταία 35 χρόνια για 2 έτη, όχι υποχρεωτικά συνεχόμενα, έστω και σε διαφορετικά διαστήματα, βρισκόταν στην Ελλάδα. Το σεβαστήκαμε για να υπάρξει μία συμφωνία, αλλά αυτό δεν θέτει όριο ως προς το πότε έφυγε κάποιος από τη χώρα, άρα δεν είναι εξ΄ ορισμού αποκλεισμένος κάποιος».

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024