Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, που αποχώρησε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του αγωγού TANAP , σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντιδρώντας στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Δημήτρης Οικονόμου είναι ένας από τους 18 εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργούς που συμμετέχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Εχει διατελέσει συνεργάτης του Centre de Recherche d’ Urbanisme (Παρίσι), Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε επιτροπές του ΟΗΕ (Committee on Housing, Building and Planning).

Έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό ερευνών και μελετών στα πεδία του πολεοδομικού, χωροταξικού, περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού προγραμματισμού και σχεδιασμού, και έχει συγγράψει πέντε βιβλία και μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων δημοσιευμένων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.

Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ανάλυση των συστημάτων χωρικού σχεδιασμού στο διεθνή χώρο, τις ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις (αστική αναγέννηση), και τις διαδικασίες χωροθέτησης μεγάλων επενδύσεων και παρεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι υπήρξε και σύμβουλος της Lamda Development για το Ελληνικό.