Ο Φύρερ και το κοκαλάκι της νυχτερίδας
Πώς ο γερμανός δικτάτορας σώθηκε πριν από 75 χρόνια από τη σημαντικότερη απόπειρα δολοφονίας του.
«Μεγαλοφυία. Ως τέτοια θεωρούσε ο Χίτλερ τον εαυτό του και έτσι ήθελε να τον βλέπουν και οι άλλοι. Παραγνωρισμένος αρχικά, έλεγε η ιστορία, ακολούθησε την προκαθορισμένη γι’ αυτόν οδό χάρη στις εξαιρετικές του ικανότητες, τη δύναμη της θέλησης και την αποφασιστικότητά του».
Η εναρκτήρια πρόταση της νέας μεγάλης βιογραφίας του γερμανού δικτάτορα από τον ιστορικό Πέτερ Λόνγκεριχ («Hitler. A Biography, εκδ. Oxford University Press) που κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου καταγράφει επιγραμματικά την αυτοεικόνα του αρχηγού του Γ΄ Ράιχ: μια μεγαλοφυία που απολάμβανε την εύνοια της Θείας Πρόνοιας.
Αυτή την τελευταία επικαλούνταν πάντοτε για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο επιβίωσε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και από τις δεκάδες απόπειρες δολοφονίας του μεταξύ 1933 και 1945 – η μοίρα της Γερμανίας τον ήθελε ζωντανό.
Στην πραγματικότητα, όπως ο έγραψε ο βρετανός ιστορικός Ιαν Κέρσοου, ο κορυφαίος βιογράφος του, ο Χίτλερ υπήρξε απλώς «διαβολεμένα τυχερός».
Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» o Μάρκος Καρασαρίνης περιγράφει πώς μερικά λεπτά διαφορά, μερικά εκατοστά λιγότερα, η δυσλειτουργία ενός πυροκροτητή, η αβλεψία ενός συνωμότη, η μετακίνηση ενός χαρτοφύλακα στάθηκαν αρκετά για να τον σώσουν πριν από επτάμισι δεκαετίες.
Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»
- Νεκρός 27χρονος μοτοσικλετιστής στη Νέα Φιλαδέλφεια – Μηχανή συγκρούστηκε με τρόλεϊ
- Ουκρανία: Από ποιον λογαριασμό η ΕΕ θα δώσει τα 90 δισ. – Τι αποφασίστηκε για τα ρωσικά παγωμένα κεφάλαια
- Ο «επώνυμος δότης» που δεν εφαρμόστηκε ποτέ και η αλματώδης ζήτηση σπέρματος στην Ελλάδα
- Συνταγή: Ζυμαρικά φούρνου με μοτσαρέλα, ρικότα και ντομάτα
- Να αρχίσει διάλογος με τη Ρωσία θέλει ο Μακρόν
- Αυστραλία: Ημέρα εθνικού πένθους η Κυριακή μετά τη σφαγή στην Μπόνταϊ



