
Ο Φύρερ και το κοκαλάκι της νυχτερίδας
Πώς ο γερμανός δικτάτορας σώθηκε πριν από 75 χρόνια από τη σημαντικότερη απόπειρα δολοφονίας του.
«Μεγαλοφυία. Ως τέτοια θεωρούσε ο Χίτλερ τον εαυτό του και έτσι ήθελε να τον βλέπουν και οι άλλοι. Παραγνωρισμένος αρχικά, έλεγε η ιστορία, ακολούθησε την προκαθορισμένη γι’ αυτόν οδό χάρη στις εξαιρετικές του ικανότητες, τη δύναμη της θέλησης και την αποφασιστικότητά του».
Η εναρκτήρια πρόταση της νέας μεγάλης βιογραφίας του γερμανού δικτάτορα από τον ιστορικό Πέτερ Λόνγκεριχ («Hitler. A Biography, εκδ. Oxford University Press) που κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου καταγράφει επιγραμματικά την αυτοεικόνα του αρχηγού του Γ΄ Ράιχ: μια μεγαλοφυία που απολάμβανε την εύνοια της Θείας Πρόνοιας.
Αυτή την τελευταία επικαλούνταν πάντοτε για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο επιβίωσε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και από τις δεκάδες απόπειρες δολοφονίας του μεταξύ 1933 και 1945 – η μοίρα της Γερμανίας τον ήθελε ζωντανό.
Στην πραγματικότητα, όπως ο έγραψε ο βρετανός ιστορικός Ιαν Κέρσοου, ο κορυφαίος βιογράφος του, ο Χίτλερ υπήρξε απλώς «διαβολεμένα τυχερός».
Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» o Μάρκος Καρασαρίνης περιγράφει πώς μερικά λεπτά διαφορά, μερικά εκατοστά λιγότερα, η δυσλειτουργία ενός πυροκροτητή, η αβλεψία ενός συνωμότη, η μετακίνηση ενός χαρτοφύλακα στάθηκαν αρκετά για να τον σώσουν πριν από επτάμισι δεκαετίες.
Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»
- Πάσχα: Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν κατά τις ημέρες των αργιών
- Τι αλλάζει στα ταξίδια από και προς την ΕΕ από τις 10 Απριλίου
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο «άριστος» Λαζαρίδης να προσκομίσει το πτυχίο του ή να παραιτηθεί
- Η Αθήνα έχασε τη μάχη: Ο Δημήτρης Μπάσης σκέφτεται να επιστρέψει στο χωριό του
- Πλατεία Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πυλαία
- Υπουργός Αθλητισμού Ιράν: «Λίγες οι πιθανότητες συμμετοχής μας στο Μουντιάλ»


