Η Άγκυρα δεν περιορίστηκε ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου μόνο στην απόπειρα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι από 2 τουρκικά μαχητικά αλλά προχώρησε συνολικά σε 47 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ οι 29 παραβιάσεις έγιναν από δύο κατασκοπευτικά CN-235 και οι 18 από 3 σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών (2x2F-16 & 1x2F-4). Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στο βορειονατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στο βορειονατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Βέβαια, σήμερα ανήμερα της 25ης Μαρτίου, μεγαλύτερη πρόκληση αποτέλεσε η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το πρωί δύο τουρκικά μαχητικά F-16 παρενόχλησαν το ελικόπτερο που τον μετέφερε στο ακριτικό νησί, με αποτέλεσμα ο πιλότος να κάνει χαμηλούς ελιγμούς έως ότου ελληνικά μαχητικά αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, υποστήριξε πάντως ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός, καθώς εκτελούσαν τα συνήθη καθήκοντά τους.

Πάντως, η Αθήνα αναμένεται να απαντήσει με αυστηρό διάβημα τις επόμενες ώρες. Σε αυτό, θα ζητά την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, ενώ θα τονίζει ότι το περιστατικό πρωτίστως υπονομεύει την ασφάλεια των εμπλεκομένων και δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.