Σε απόσταση μόλις 4 μίλια βορειότερα από το ελικόπτερο του Πρωθυπουργού την ώρα που αυτό έφτανε στο Αγαθονήσι – σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – και σε ύψος 6.000 πόδια πέταξαν τα δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με προφανή στόχο να προκαλέσουν ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Το αποτέλεσμα ήταν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, το ελληνικό ελικόπτερο να αναγκαστεί να κάνει ελιγμούς. Η απόσταση άλλωστε που είχε το ελληνικό ελικόπτερο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν αρκετά μικρή. Τα τουρκικά μαχητικά (ζεύγος F-4) πετούσαν στην περιοχή ανάμεσα στο Αγαθονήσι και την Κω και προκάλεσαν πετώντας πολύ κοντά στο ελληνικό ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό όταν αυτό προσέγγιζε το Αγαθονήσι.

Για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών έσπευσαν δύο ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από το Καστέλι.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι προχωρούν σε μία τέτοιου είδους πρόκληση. Επιχειρούν δηλαδή να παρενοχλήσουν ελικόπτερο που μεταφέρει επισήμους της πολιτικής ή στρατιωτικής ηγεσίας σε ακριτικά νησιά. Ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί στο παρελθόν με ελικόπτερο που μετέφερε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.