ΟΕΕ: Ούτε θριαμβολογία, ούτε καταστροφολογία, απαιτείται σοβαρή δουλειά
«Είναι μονόδρομος η κατεύθυνση της εφαρμογής μιας πολιτικής, που θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, και ως πραγματικό αντίμετρο στα δύσκολα μέτρα, που επίκεινται, ώστε η οικονομία να κινηθεί με σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», τονίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κ.Κόλλιας
Δεν χρειάζεται θριαμβολογία, ούτε καταστροφολογία, αλλά σοβαρή δουλειά από όλους ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα αυτά που προβλέπονται στην συμφωνία του Eurogroup, τονίζει ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σε μια πρώτη αποτίμηση των θετικών και αρνητικών σημείων της.
Όπως τονίζει ο κ. Κόλλιας, η απόφαση του Eurogroup σημαίνει τα εξής για την πορεία της χώρας:
• Πρώτον, είναι σημαντικό ότι έκλεισε η τελευταία αξιολόγηση του τελευταίου προγράμματος.
• Δεύτερον, το χρέος ελαφρύνεται, έστω και μεσοπρόθεσμα και αυτό είναι θετικό. Δεν είναι, όμως, η οριστική λύση του προβλήματος (βλέπε ΔΝΤ), δεδομένου ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα επανεξεταστεί.
• Τρίτον, η ελάφρυνση αυτή συνδέεται ευθέως με ενισχυμένη εποπτεία, με συστηματικούς ελέγχους και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, αλλά και για διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060. Στο σημείο αυτό, απαιτείται επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία να τρέξει και να υπερκαλύψει τις αντιαναπτυξιακές επιπτώσεις αυτής της δέσμευσης για υψηλά πλεονάσματα.
• Τέταρτον, η προστασία των 22 μηνών, μετά τον Αύγουστο, με τα 24,1 δισ. ευρώ του cash buffer, αποτελεί στην ουσία μια διασφάλιση της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι των πιθανών αναταράξεων των αγορών.
Συνεπώς, καταλήγει ο κ. Κόλλιας «είναι μονόδρομος η κατεύθυνση της εφαρμογής μιας πολιτικής, που θα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, και ως πραγματικό αντίμετρο στα δύσκολα μέτρα, που επίκεινται, ώστε η οικονομία να κινηθεί με σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της αύξησης των εξαγωγών.»
» Δεν χρειάζεται θριαμβολογία, ούτε καταστροφολογία. Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα αυτά, απαιτείται σοβαρή δουλειά από όλους».
- Προβληματισμός σε Αθήνα, ΕΕ για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ – Αποδέχτηκε την πρόσκληση ο Νετανιάχου που έχει αιματοκυλίσει τη Γάζα
- Βουλή: Με αντιδράσεις η συζήτηση για τη συγκρότηση της διακομματικής για το αγροτικό
- ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε πρόταση στη συζήτηση για διακομματική επιτροπή για τον πρωτογενή τομέα
- O Ροντινέι έγινε… viral: Τραγουδάει το «Μα δεν τελειώσαμε» μετά τη νίκη του Ολυμπιακού (vid)
- Η ΑΙ μπορεί να γίνει φούσκα κερδοσκοπίας, λέει το αφεντικό της Microsoft
- Σέρρες: Θύμα ξυλοδαρμού στις φυλακές ο 16χρονος που σκότωσε τον 17χρονο






