Αντίστροφη μέτρηση για τα stress test
Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες καθώς το αποτέλεσμα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα κρίνει τις ελληνικές τράπεζες
Έχει ξεκινήσει η αντίστροφή μέτρηση για τις συστημικές τράπεζες καθώς στα μέσα Απριλίου οι διοικήσεις θα έχουν μια σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τα γνωστά stress test.
Στις 3 Απριλίου οι τράπεζες θα καταθέσουν και τα τελευταία στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία υποβολής των απαραίτητων πληροφοριών στο πλαισίου του stress test, του τρίτου που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια.
Με βάση τα οριστικά στοιχεία, που θα έχει στη διάθεσή του Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), θα βγάλει τα νούμερα για το πόσο υποχωρεί η κεφαλαιακή επάρκεια, ανά τράπεζα, με το βασικό και το δυσμενές σενάριο. Η σκυτάλη θα περάσει στο Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο θα κρίνει, κατά περίπτωση, το αν προκύπτουν ή όχι κεφαλαιακές ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες δημοσίευμα του CNBC αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα επιφέρουν στην Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες αν τα stress test στα οποία θα υποβληθούν δεν έχουν θετικά αποτελέσματα, τονίζοντας παράλληλα πως την ίδια ώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την καθαρή έξοδο που θέλει η Ελλάδα.
Ο Jonas Floriani, διευθυντής επενδυτικής τραπεζικής στην AXIA Ventures Group, ανέφερε στο CNBC πως υπάρχουν φόβοι πως οι ρυθμιστικές αρχές θα εντοπίσουν προβλήματα σε τουλάχιστον μία ή δύο συστημικές τράπεζες της Ελλάδας που θα περάσουν τα τεστ αντοχής νωρίτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.
- Κακοκαιρία: Δραματική διάσωσης γυναίκας από ορμητικό χείμαρρο στη Γλυφάδα – Δείτε βίντεο
- Ολυμπιακός: Tα σενάρια πρόκρισης και τα κριτήρια ισοβαθμίας στο Champions League
- Χαρίτσης και Σακελλαρίδης δοκιμάζουν τα όριά τους: Συνέδριο επιβίωσης ή ρήξης για τη Νέα Αριστερά – Το βλέμμα στον Τσίπρα
- Workmonitor 2026: Δεύτερη δουλειά για να βγει ο μήνας ψάχνει ο ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενους
- Ο Γιώργος Παπαγεωργίου και οι Polkar στον Σταυρό του Νότου Club
- Σάρωσε τη Ρόδο η κακοκαιρία – Η θάλασσα βγήκε στο λιμάνι, πλοίο έδωσε μάχη με τα κύματα






