Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία πριν από το 2021

Ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία πριν από το 2021

Eνώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις σημαντικές πολιτικές κρίσεις από το 1970, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας προανήγγειλε ότι θα διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Eνώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις σημαντικές πολιτικές κρίσεις από το 1970, ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας προανήγγειλε ότι θα διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Ο Άνγκους Ρόμπερτσον, ο οποίος δεν επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου, μιλούσε σε συνέδριο και αναφερόταν στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη χώρα.

Όπως είπε, ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα μπορούσε να οργανωθεί πριν από τις επόμενες εκλογές για την ανανέωση του σκωτικού κοινοβουλίου που είναι προγραμματισμένες για το 2021.

Το 2014, στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί τότε στη Σκωτία, οι πολίτες απέρριψαν την πρόταση για ανεξαρτησία από το ΗΒ.

«Το μέλλον μας δεν εξαρτάται από το Brexit»

Το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας δεν εξαρτάται από το Brexit, όμως οι Σκωτσέζοι θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους μέλλον όταν αποσαφηνιστούν οι όροι του διαζυγίου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Η Σκωτίας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει το μέλλον της όταν ξεκαθαρίσουν οι όροι του Brexit. Έχουμε την εντολή για να παράσχουμε στον λαό αυτήν την επιλογή» είπε η Στέρτζον, υπό τις επευφημίες των μελών του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος που μετέχουν στο συνέδριό του στη Γλασκώβη.

«Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει βυθιστεί στο χάος και οδηγεί τη χώρα στο μονοπάτι της αυτοεπιβαλλόμενης παρακμής, ποτέ πριν δεν ήταν μεγαλύτερη η ανάγκη» να τεθεί το θέμα της ανεξαρτησίας πρόσθεσε η Στέρτζον. Σημείωσε όμως ότι δεν είναι σαφές το πότε θα μπορούσε να προκηρυχθεί ένα νέο δημοψήφισμα.

«Έχουμε την εντολή να παράσχουμε αυτήν την επιλογή στο λαό. Αυτήν την εντολή την κερδίσαμε δίκαια και ξεκάθαρα. Αλλά η άσκηση αυτού του δικαιώματος θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλης της Σκωτίας», τόνισε.

Αναφερόμενη στην Καταλονία, η Στέρτζον κάλεσε τις ισπανικές αρχές να σεβαστούν «το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον».

»Είναι καιρός να καθίσει η ισπανική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την καταλανική κυβέρνηση, για να βρεθεί μια διέξοδος», συνέχισε. «Μια διέξοδος που θα σέβεται τον νόμο αλλά και τη δημοκρατία και το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίζουν το δικό τους μέλλον» πρόσθεσε.

Η Στέρτζον κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, όπως είπε, θα έπρεπε να καταδικάσει τη βία σε βάρος των Καταλανών που «δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία απλώς και μόνο επειδή ήθελαν να ψηφίσουν».

in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024