Πρόωρη γήρανση των αρτηριών προκαλεί το πολύ αλκοόλ
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ επί χρόνια συντελεί σε πρόωρη γήρανση των αρτηριών των ανδρών, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Heart Association.
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ επί χρόνια συντελεί σε πρόωρη γήρανση των αρτηριών των ανδρών, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of American Heart Association.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντάραγκ Ο’Νιλ, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3.900 ανθρώπους (σχεδόν τα τρία τέταρτα άνδρες), που έπιναν αλκοόλ επί 25 χρόνια.
Η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ επηρέασε αρνητικά την ελαστικότητα των αρτηριών, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Ο κίνδυνος ήταν πολύ μεγαλύτερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι μάλλον ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά -όπως δείχνει η νέα μελέτη- η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία η μέτρια κατανάλωση αντιστοιχεί σε ένα με δύο αλκοολούχα ποτά τη μέρα για τους άνδρες και σε ένα για τις γυναίκες. Όσο αυξάνει η κατανάλωση, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος εξάρτησης από το αλκοόλ, υπέρτασης, παχυσαρκίας, εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένων μορφών καρκίνου, ατυχημάτων κ.α.
Ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου το αλκοόλ επιδρά αρνητικά στην υγεία των αρτηριών παραμένει ασαφής.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εκτέλεση θανατοποινίτη στη Φλόριντα – Είχε κριθεί ένοχος για τον φόνο μητέρας
- Τενερίφη: Ακόμα 4 τουρίστες νεκροί στην Ισπανία εξαιτίας γιγάντιων κυμάτων
- Σουδάν: Συνετρίβη μεταγωγικό αεροσκάφος – Δεν υπάρχουν επιζώντες
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)



























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)



























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442