Δικαίωμα χορήγησης δύο επικουρικών συντάξεων από το ΕΤΕΑ
Δικαίωμα έκδοσης αποφάσεων απονομής δύο επικουρικών συντάξεων για περιπτώσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που έχουν παράλληλη ασφάλιση για την ίδια απασχόληση, εφόσον δεν απαγορεύεται από τις καταστατικές διατάξεις, έχει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Δικαίωμα έκδοσης αποφάσεων απονομής δύο επικουρικών συντάξεων για περιπτώσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που έχουν παράλληλη ασφάλιση για την ίδια απασχόληση, εφόσον δεν απαγορεύεται από τις καταστατικές διατάξεις, έχει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Σε έγγραφο του ΕΤΕΑ παρέχονται οδηγίες για τη διεκπεραίωση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που έχουν παράλληλη ασφάλιση για την ίδια απασχόληση και έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31/12/2014.
Ειδικότερα, με την από 18/08/2016 γνωμοδότηση του Τμήματος Νομικών Υποθέσεων του ΕΤΕΑ, που έγινε δεκτή με την 569/19-10-2016 απόφαση του ΔΣ του ΕΤΕΑ, είναι δυνατή η έκδοση αποφάσεων απονομής δύο επικουρικών συντάξεων, εφόσον δεν απαγορεύεται από τις καταστατικές διατάξεις, σε ασφαλισμένους που έχουν παράλληλη ασφάλιση για την ίδια απασχόληση, ήτοι και στη δεύτερη επικουρική ασφάλιση που έχουν υπαχθεί προαιρετικά, καταβάλλοντας οι ίδιοι τις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη.
Το διοικητικό συμβούλιο, στην υπ’ αριθμ. 178/19-10-2016 συνεδρίασή του με την 565/19-10-2016 απόφασή του, έκανε δεκτή την από 18-08-2016 γνωμοδότηση του Αυτοτελούς Τμήματος Νομικών Υποθέσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διεκπεραίωση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί, μέχρι τις 31-12-2014.
Σύμφωνα με την ανωτέρω γνωμοδότηση, οι αιτήσεις αυτές κρίνονται, βάσει των καταστατικών διατάξεων των εντασσόμενων φορέων. Συνεπώς, είναι δυνατή η έκδοση αποφάσεων απονομής δύο επικουρικών συντάξεων, εφόσον αυτό δεν απαγορεύεται από τις καταστατικές διατάξεις.
Οι επικουρικές συντάξεις που θα χορηγηθούν, θα υπολογιστούν, βάσει των καταστατικών διατάξεων των εντασσόμενων φορέων και, στη συνέχεια, θα αναπροσαρμοστούν, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ 4 του άρθρου 96 Ν. 4387/2016.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Scope Ratings: Αμετάβλητη η αξιολόγηση για την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒΒ με θετικές προοπτικές
- NBC: Ο Τραμπ εξετάζει διάφορες επιλογές για χερσαία επιχείρηση στο Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν «είναι έτοιμο» να επιτρέψει τη διέλευση σε πλοία ιαπωνικών συμφερόντων
- Αγωγή κατά Τραμπ: Δικαστήριο δικαίωσε τους New York Times για την πρόσβαση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο
- Χαβάη: Κίνδυνος κατάρρευσης φράγματος και εντολή εκκένωσης σε 5.500 κατοίκους
- Ιράν: Ποιος θα αποφασίσει το τέλος του πολέμου; «ΗΠΑ και Ισραήλ δεν βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση»
- Ιράν: Εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της βάσης Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, γράφει η WSJ
- Κλιματική αλλαγή: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα χτυπά τις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442