Το Ευρωκοινοβούλιο στηρίζει την Κομισιόν στην υπόθεση της Apple
Η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ συνάντησε την ευρεία στήριξη των ευρωβουλευτών αναφορικά με την ετυμηγορία της Επιτροπής, ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην εταιρία Apple παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα, που της επέτρεψαν να πληρώνει εδώ και αρκετά χρόνια σημαντικά λιγότερο φόρο συγκριτικά με άλλες επιχειρήσεις.
Η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ συνάντησε την ευρεία στήριξη των ευρωβουλευτών αναφορικά με την ετυμηγορία της Επιτροπής, ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην εταιρία Apple παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα, που της επέτρεψαν να πληρώνει εδώ και αρκετά χρόνια σημαντικά λιγότερο φόρο συγκριτικά με άλλες επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τετάρτη το απόγευμα, ορισμένοι βουλευτές επέκριναν την απόφαση της Apple και της Ιρλανδίας να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης για υποχρεωτική ανάκτηση από την Ιρλανδία του ποσού των 13 δισ. ευρώ από διαφυγόντες φόρους και τόκους.
Η επίτροπος Βεστάγκερ υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία και η Apple έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, «αλλά έχουμε πάρει μια σαφή απόφαση και θα την υπερασπιστούμε στο δικαστήριο», συμπλήρωσε η ίδια.
Η επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τα στοιχεία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι δημόσιες, τόνισε η ίδια αναφερόμενη στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για την υποχρεωτική αναφορά διαφόρων στοιχείων (αριθμός εργαζομένων, κέρδη και φόροι που καταβάλλονται) για κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρίες αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή υπολόγισε ότι η επιλεκτική μεταχείριση από τις ιρλανδικές φορολογικές αρχές επέτρεψε στην Apple να φορολογηθεί με εταιρικό φορολογικό συντελεστή ύψους 1% επί των κερδών της στην ΕΕ το 2003, ένας συντελεστής που έπεσε στο 0,005% το 2014.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό είναι παράνομο βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς δίνει στην Apple ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων επιχειρήσεων που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανονισμούς.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι η Ιρλανδία πρέπει τώρα να ανακτήσει τους μη καταβληθέντες φόρους από την Apple για την περίοδο 2003 – 2014. Το ποσό αυτό φθάνει τα 13 δισ. ευρώ, συν τους τόκους. Η Ιρλανδία αντιτίθεται στην απόφαση αυτή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)




















![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)

























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442