Τελεσίγραφο Σουλτς: Να καταθέσει η Βρετανία αίτηση εξόδου μέχρι την Τρίτη
Αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ βρίσκεται η Βρετανία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε από τον Κάμερον να καταθέσει την προβλεπόμενη αίτηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ενώ οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζουν πρόταση ψηφίσματος με την οποία θα ζητούν από το Λονδίνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης την Τρίτη.
Αντιμέτωπη με έντονες πιέσεις για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ βρίσκεται η Βρετανία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ζήτησε από τον Κάμερον να καταθέσει την προβλεπόμενη αίτηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, ενώ οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ετοιμάζουν πρόταση ψηφίσματος με την οποία θα ζητούν από το Λονδίνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης την Τρίτη.
Οι προετοιμασίες εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει, αλλά η Βρετανία δεν έχει καταθέσει ακόμα την προβλεπόμενη αίτηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διεκπεραιωθεί το θέμα σύντομα, αλλά ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να αφήσει το θέμα στο διάδοχό του.
Ο Μάρτιν Σουλτς είπε σε συνέντευξή του στην Βild της Κυριακής ότι η ΕΕ «αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να το πράξει. Η Σύνοδος Κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή».
Κατά τη προσεχή συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών οι Βρετανοί πρέπει να καταθέσουν το σχετικό αίτημα. Αμέσως μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης, οι οποίες θα κρατήσουν δύο χρόνια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung της Κυριακής, οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την ΕΕ κατά την σύνοδο κορυφής την προσεχή Τρίτη και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.
Αυτό είναι αναγκαίο «ώστε να αποφευχθεί η επιβλαβής αβεβαιότητα και να προστατευθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ» αναφέρει πρόταση ψηφίσματος που θα καταθέσουν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το οποίο περιήλθε στη γνώση της γερμανικής εφημερίδας.
Ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης. «Η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη», δήλωσε στην Bild. Tάχθηκε μάλιστα υπέρ της ταχείας εξόδου της Βρετανίας «εντός της προβλεπόμενης διετούς προθεσμίας και ακόμα καλύτερα εντός ενός έτους».
Αλλά και η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε με συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα ταχεία έξοδο της Βρετανίας: «Κανένας δεν θα έχει την ευκαιρία να παίξει με το χρόνο. Η οικονομία θα ζητήσει σύντομο ξεκαθάρισμα. Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να μάθουν τι ισχύει τώρα: είναι μέσα ή έξω», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Οι διαπραγματεύσεις εξόδου είναι «διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική μας σχέση».
Η Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, τόνισε, αλλά απέκλεισε ειδικές ρυθμίσεις μετά το Brexit. «Αν καθορίσουμε ιδιαίτερη πορεία, τότε θα ζητήσουν και άλλοι εταίροι όπως η Νορβηγία το ίδιο. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους».
Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν βιάζεται και τόσο πολύ για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Η Μέρκελ ζήτησε νηφάλιες διαπραγματεύσεις και σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη βιασύνη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κατάσκοποι στις ζωές των άλλων – Χιλιάδες εργάτες της AI χτενίζουν το Διαδίκτυο για τα προσωπικά σας δεδομένα
- Πώς γιόρτασαν οι Αιθίοπες της Αθήνας την Ανάσταση – Τύμπανα, χορός και μυστήριο
- «Οι Αμερικανοί σε λίγο θα νοσταλγούν τη βενζίνη στα 4 δολ. το γαλόνι» λέει το Ιράν
- Ο Πουλακίδας έκανε career high στο NBA: Σκόραρε 28 πόντους με 8 τρίποντα στο τελευταίο ματς της σεζόν! (vid)
- Δύο νεκροί από ρωσική επίθεση στην Ουκρανία μετά τη λήξη της εκεχειρίας
- Οι γιοι του Μάικλ Τζάκσον, ο 24χρονος Μπίγκι και ο 29χρονος Πρινς, σε μια σπάνια κοινή εμφάνιση
- Σύρος: Εκτός κινδύνου ο 13χρονος μετά από δάγκωμα οχιάς
- Παναθηναϊκός: Ποια είναι τα σενάρια που στέλνουν τους Πράσινους στην εξάδα της Euroleague
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/e-KAyytNKVoqo-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442