Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Προβληματισμός στο Βερολίνο για το Brexit

Προβληματισμός στο Βερολίνο για το Brexit

Με μεγάλη αγωνία ανώτατοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο παρακολουθούσαν το ολονύκτιο θρίλερ με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η καγκελάριος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν τη Δευτέρα.

Με μεγάλη αγωνία ανώτατοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο παρακολουθούσαν το ολονύκτιο θρίλερ με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τη γερμανική τηλεόραση, η καγκελάριος Μέρκελ πραγματοποιεί από το πρωί ένα γύρο τηλεφωνημάτων με ομολόγους της για να μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων πριν κάνει δηλώσεις στον Τύπο.

Ήδη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, και ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται αργότερα να κάνει επίσημη δήλωση για το Brexit.

«Πρόκειται για μια κακή ημέρα για την Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε στο μεταξύ μέσω twitter ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Μοιάζει να είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» προσέθεσε.

Λίγο νωρίτερα αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ.

Το θέμα Brexit αναμένεται να απασχολήσει και τη γερμανική βουλή στην τακτική της συνεδρίαση και ηγετικά στελέχη των κομμάτων.

Από την πλευρά του ο Έλμαρ Μπροκ, ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών και πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε στο πρωινό μαγκαζίνο του ZDF ότι «πρόκειται για μια νίκη του συναισθήματος επί της πραγματικότητας».

Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να απαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο