Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν μιλά στο in.gr για τις συγκρούσεις στο Νότιο Καύκασο

Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν μιλά στο in.gr για τις συγκρούσεις στο Νότιο Καύκασο

Οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έφεραν στην επιφάνεια του φόβους για αναζωπύρωση στο ξεχασμένο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Νότιο Καύκασο, με ευρύτερες συνέπειες στις περιφερειακές ισορροπίες και την ενεργειακή ασφάλεια, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ραχμάν Μουσταφάγεφ, εξέθεσε στο in.gr τις θέσεις της αζερικής πλευράς.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας έφεραν στην επιφάνεια του φόβους για αναζωπύρωση στο ξεχασμένο μέτωπο του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Νότιο Καύκασο, με ευρύτερες συνέπειες στις περιφερειακές ισορροπίες και την ενεργειακή ασφάλεια, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Το νήμα της ιστορίας του θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν χάνεται βαθιά στην ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης, η διάλυση της οποίας στάθηκε αφορμή για να ξυπνήσει το φάντασμα του μίσους και του πολέμου μεταξύ των δύο γειτονικών λαών, των Αρμενίων και των Αζέρων.

Στις 10 Δεκεμβρίου του1991 το δημοψήφισμα που έλαβε χώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατέληξε στη διακήρυξη ανεξαρτησίας της περιοχής, αποτελώντας τη θρυαλλίδα του σκληρού αιματηρού πολέμου που ακολούθησε. Η κρατική οντότητα που αυτόανακηρύχθηκε, με την υποστήριξη της Αρμενίας, δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα διεθνή οργανισμό ή χώρα, ενώ η εύθραυστη εκεχειρία του 1994, που εγκαθιδρύθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της «Ομάδας Μινσκ» του ΟΑΣΕ,, απειλήθηκε έκτοτε πολλές φορές, με σοβαρότερη την παρούσα σύγκρουση.

Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ραχμάν Μουσταφάγεφ, εξέθεσε στο in.gr τις θέσεις της αζερικής πλευράς.


Ποια είναι η θέση του Αζερμπαϊτζάν για την παραβίαση της εκεχειρίας του 1994 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Όταν μιλάμε για την παραβίαση της εκεχειρίας, θα πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι αναφερόμαστε στην κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Δεν είναι μόνο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και οι 7 άλλες κατεχόμενες από τις αρμένικες δυνάμεις περιοχές – Λατσίν, Κέλμπαζαρ, Φιζούλι, Τζαμπραίλ, Αγντάμ, Κιουμπατλί, Ζανγκιλάν, συνολικής έκτασης 14 χιλ.τ.χμ. Πριν από τη σύγκρουση του 1988 εκεί διέμεναν 750 χιλιάδες και άνω Αζέροι, οι οποίοι για σχεδόν 25 χρόνια τώρα είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη γη.

Από την έναρξη της σύγκρουσης το 1988 στα εδάφη μας αυτά καταστράφηκαν μνημεία του προχριστιανικού, χριστιανικού και ισλαμικού πολιτισμού του Αζερμπαϊτζάν. Το μουσεία λεηλατήθηκαν, καταστράφηκαν νεκροταφεία, όμορφες πόλεις, δρόμοι και σπίτια μετατράπηκαν σε ερείπια.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι επιθετικές ενέργειες της Αρμενίας πήραν ακόμα πιο επικίνδυνο χαρακτήρα. Οι Αρμένιοι άρχισαν να πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στα κατεχόμενα εδάφη, πυροβολούσαν με βαρέα όπλα χωριά του Αζερμπαϊτζάν και αυτό προκάλεσε πολυάριθμες απώλειες αμάχων. Μόνο κατά την περίοδο από τις 2 έως 5 Απριλίου βομβαρδίστηκαν 32 αζέρικα χωριά, σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και 24 τραυματίστηκαν, καταστράφηκαν 37 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, τζαμιών, νοσοκομείων. Συμφώνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, κατά την διάρκεια των πρόσφατων εχθροπραξιών στο Καραμπάχ, από την αρμένικη πλευρά σκοτώθηκαν 93 στρατιώτες, από τους οποίους 65 γεννήθηκαν στην Αρμενία και κατατάχτηκαν στο στρατό της Αρμενίας. Έχω μια ερώτηση: τι κάνουν οι αρμένιοι στρατιώτες στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν;

Συνεπώς, είναι προφανές ότι οι λόγοι της αναζωπύρωσης είναι η συνεχιζόμενη κατοχή, οι εγκληματικές ενέργειες της Αρμενίας στα κατεχόμενα εδάφη, οι κατάφωρες παραβιάσεις από αυτήν του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου.


Προβλέπετε τερματισμό των εχθροπραξιών και επιστροφή στη γραμμή εκεχειρίας ή μήπως φοβάστε για κλιμάκωση των συγκρούσεων;

Ελπίζω ότι η αποτελεσματική στρατιωτική απάντηση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, η αντίδραση των ισχυρών κρατών και διεθνών οργανισμών, ακόμη και των συμμάχων της Αρμενίας, θα αναγκάσει την αρμενική πλευρά να προσεγγίσει πιο εποικοδομητικά τις διαπραγματεύσεις. Όλοι έχουν κουραστεί από τις προκλητικές ενέργειες της Αρμενίας και τη μη εποικοδομητική πολιτική της και θέλουν μια ταχεία διευθέτηση της σύγκρουσης. Παρεμπιπτόντως, η ίδια η Αρμενία, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, θα πρέ-πει να ενδιαφέρεται για την άμεση διευθέτηση όχι λιγότερο από τους άλλους.


Το Μπακού, με δηλώσεις αξιωματούχων του, έχει κατά καιρούς υποστηρίξει ότι έχει αποδειχτεί ανεπαρκής η λεγόμενη «Ομάδα του Μινσκ» που συστάθηκε για να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης. Ποιο ρόλο της διεθνούς κοινότητας θα προτείνατε εσείς εναλλακτικά;

Η «Ομάδα του Μινσκ» ήταν πολύ αδρανής και δεν αντιδρούσε στην αρνητική και μη εποικοδομητική θέση της Αρμενίας κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Για όλους είναι προφανές ότι, όσο επιθετική ήταν η συμπεριφορά της Αρμενίας στο Καραμπάχ, τόσο μη εποικοδομητική είναι η συμπεριφορά της κατά τις διαπραγματεύσεις. Η Αρμενία ουσιαστικά έχει μπλοκάρει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες των Προέδρων της Ομάδας Μινσκ.

Αλλά δεν υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση παρά μόνο η ανάγκη εντατικοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Εγώ, ωστόσο, αμφιβάλλω ότι η αρμενική πλευρά μπορεί να φτάσει στην ειρήνη μόνη της. Διαβάστε την πρόσφατη μακροσκελή δήλωση του Προέδρου της Αρμενίας στους ξένους πρεσβευτές στο Ερεβάν και θα μείνετε άναυδοι – ακόμα και τώρα, μετά από μεγάλες απώλειες στο μέτωπο, ο ίδιος δε χρησιμοποίησε καθόλου τέτοιες φράσεις-κλειδιά για την ειρηνική διευθέτηση, όπως «το διεθνές δίκαιο», «ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,» ενώ η λέξη «ειρήνη» χρησιμοποιείται μόνο μια φορά και μέσα σε ένα απόσπασμα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει πίεση προς την Αρμενία για να επιστρέψει στο διεθνές νομικό πλαίσιο, να προχωρήσει στην εφαρμογή των διατάξεων των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των σχεδίων για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, τα οποία βασίζονται σ’ αυτές τις διατάξεις. Αυτό θα ωφελήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής του Νοτίου Καυκάσου, που έχει, όπως γνωρίζετε, όλο και αυξανόμενη σημασία για την Ελλάδα.

Tο θεμέλιο της διευθέτησης δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι τα Ψηφίσματα 822, 853, 874 και 884 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1993 και το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από τις 14 Μαρτίου 2008 «Η κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», τα οποία επιβεβαίωσαν:

  • την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ,
  • την αναγκαιότητα της άμεσης, πλήρους και άνευ όρων απόσυρσης των αρμενικών στρατιωτικών δυνάμεων από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν,
  • το αναφαίρετο δικαίωμα του πληθυσμού που εκδιώχθηκε από τα κατεχόμενα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψει στα σπίτια του.
  • τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εντός των συνόρων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, με την παροχή ίσων δικαιωμάτων για ασφάλεια και ανάπτυξη στην αρμένικη και στην αζέρικη κοινότητα του.

Αυτές είναι οι Αρχές που αποτελούν το θεμέλιο της διευθέτησης και της θέσης μας και δεν θα υπάρχει κανένα άλλο θεμέλιο. Η εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ αντικείμενο συμβιβασμού και διαπραγματεύσεων. Το Διεθνές Δίκαιο είναι εξ ολοκλήρου στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν τόσο η Αρμενία, όσο και η διασπορά της που την υποστηρίζει.


Όμως η αρμενική πλευρά επιμένει στην αυτοδιάθεση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ποια είναι η θέση σας στο θέμα αυτό;

Το θέμα του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των εθνών έγινε πολύ επίκαιρο σήμερα. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν ζούμε σε μια ζούγκλα, όπου όλα λύνονται με τη βία, αλλά σε έναν κόσμο όπου ισχύουν ορισμένοι νόμοι και κανόνες.

Πρώτ’ απ’ όλα, το Διεθνές Δίκαιο δεν επιτρέπει τη χρήση της Αρχής αυτής με στόχο την παραβίαση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας των κυρίαρχων κρατών. Στο Ψήφισμα 2625 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που εγκρίθηκε κατά την 25η Σύνοδο στις 24 Οκτωβρίου 1970 σημειώνεται ότι η χρήση της Αρχής αυτοδιάθεσης των εθνών «δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως αυτή που επιτρέπει ή ενθαρρύνει οποιαδήποτε δράση που μπορεί να οδηγήσει στο μερικό ή ολικό διαμελισμό της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ενότητας των κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών…», και περαιτέρω αναφέρεται ότι «κάθε κράτος-μέλος πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε δράση που αποσκοπεί στη μερική ή ολική διαταραχή της εθνικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του οποιουδήποτε άλλου κράτους».

Δεύτερον, η εφαρμογή της εν λόγω Αρχής είναι ασυμβίβαστη με απελάσεις και εθνοκάθαρση. Σας υπενθυμίζω πως η Αρμενία επικαλέστηκε την Αρχή αυτή μόνο όταν το 1987-1988 από την Αρμενία εκδιώχτηκαν περίπου 250.000 Αζέροι, που διέμεναν στα ιστορικά τους χωρία και πόλεις. Στη συνέχεια, το 1992-1993, οι αρμένικες ένοπλες δυνάμεις απέλασαν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ 45.000 Αζέρους, δηλαδή σχεδόν το 25% του πληθυσμού της περιοχής, και πάνω από 750 χιλ. Αζέρους από τις 7 κατεχόμενες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν που αναφέραμε προηγουμένως.

Αυτές οι μαζικές εθνοκαθάρσεις αποτελούν τη σαφή ένδειξη του γεγονότος ότι η ίδια η Αρχή του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση είναι μικρού ενδιαφέροντος για την Αρμενία. Ενδιαφέρει την αρμενική πλευρά μόνο για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα, την κατοχή των αζέρικων εδαφών, τη δημιουργία ενός εθνικά καθαρού κράτους.


Κατά τις τελευταίες συγκρούσεις η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έχει υπερθεματίσει την υποστήριξη που προσέφεραν, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο, η Τουρκία και το Πακιστάν. Δεν ανησυχείτε από το κίνδυνο να εξελιχθεί η διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε μία ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση με την εμπλοκή και άλλων χωρών;

Συμφωνώ μαζί σας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κλιμάκωσης της εν λόγω σύγκρουσης σε σύγκρουση ευρείας κλίμακας. Ακριβώς γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να επιταχυνθεί η ειρηνευτική διαδικασία και να βρεθεί μια βιώσιμη και δίκαιη λύση της συγκεκριμένης σύγκρουσης. Αναφέρατε τις δυο χώρες, όμως δεν είναι εκεί το ζήτημα. Στη πλευρά του Αζερμπαϊτζάν είναι οι κανόνες του διεθνούς δικαίου – οι Αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων. Εντωμεταξύ, οι Αρχές αυτές υποστηρίζονται πλήρως και από την Ελλάδα.


Ποια η θέση σας για το ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στη διένεξη;

Σε γενικές γραμμές η Ρωσία συμπεριφέρεται σύμφωνα με την ιδιότητα που κατέχει, αυτή του συμπροέδρου της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, του διαμεσολαβητή, που ενδιαφέρεται αφενός για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου και την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, αφετέρου για τη διατήρηση και ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν. Η ίδια στάση τηρήθηκε από τη Μόσχα κατά την πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ρωσία, όπως είναι ευρέως γνωστό, έχει συμμαχικές σχέσεις με την Αρμενία, αλλά συγχρόνως έχει πλήρη επίγνωση του κεντρικού, αυξανόμενου ρόλου του Αζερμπαϊτζάν στην περιφερειακή πολιτική και οικονομία. Το Αζερμπαϊτζάν σήμερα είναι για την Ρωσία ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος γείτονας, ένας σημαντικότατος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος. Το Μπακού και η Μόσχα διεξάγουν διαπραγματεύσεις και με επιτυχία επιλύουν τα πιο επίκαιρα θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Κασπίας θάλασσας, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, καθώς και οι νέες προοπτικές συνεργασίας με το Ιράν, που ανοίγουν σήμερα. Οι παράγοντες αυτοί, στους οποίους προστέθηκε σήμερα και ο παράγοντας του στρατιωτικού δυναμικού και της στρατιωτικής ισχύος του Αζερμπαϊτζάν, δεν μπορούν να αγνοηθούν.


Τι θα προτείνατε για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας σας με την Αρμενία;

Οι λαοί μας είναι γείτονες, ζουν δίπλα ο ένας στον άλλον για χιλιάδες χρόνια τώρα και θα ήθελα να υπάρχει ξανά η ειρήνη και η συνεργασία στις σχέσεις μας. Αλλά αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την Αρμενία – πρέπει να κάνει πάρα πολλές εργασίες «για το σπίτι». Χωρίς τη συμμόρφωση της Αρμενίας με το διεθνές δίκαιο και χωρίς την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ειρηνευτικού σχεδίου της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, εξομάλυνση των σχέσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Συνέντευξη: Γιάννης Μανδαλίδης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024