Ανάσα για οφειλέτες με χρέη έως 20.000 ευρώ
Ευνοϊκή διάταξη για ευάλωτες οικονομικές ομάδες δανειοληπτών με οφειλές έως 20.000 ευρώ, οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία, παρέχει η τροπολογία που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο. Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων και σημαντικές αλλαγές στον νόμο Κατσέλη καθιερώνοντας ταχύτερες διαδικασίες.
Οι δανειολήπτες – οφειλέτες που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά μια σειρά κριτηρίων ενώ θα μπορούν στα ποσά αυτά και μέχρι τις 20.000 ευρώ να συμπεριλάβουν και χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, με την προϋπόθεση ότι τα χρέη αυτά δεν είναι τα μοναδικά αλλά συνδυάζονται μέχρι του συγκεκριμένου ποσού και με χρέη προς τράπεζες ή ιδιώτες.
- Ο δανειολήπτης να μη διαθέτει κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία.
- Τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του είτε ως δικαιούχου είτε ως συνδικαιούχου, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεών του σε πιστωτικά ιδρύματα, δεν υπερβαίνουν σε αξία το ποσό των 1.000 ευρώ.
- Το ύψος των οφειλών του δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, περιλαμβανομένων τόκων, εξόδων και πάσης φύσεως προσαυξήσεων.
- Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημέρα της επικύρωσης είναι μηδενικά.
- Είναι συνεργάσιμος σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος.
- Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης ότι από την ψήφισή της ο όρος «υπερχρεωμένος» θα αφορά και χρέη προς την Εφορία, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αναφορικά με τις αλλαγές στον νόμο Κατσέλη και σχετικά με τις περιπτώσεις αναστολής της κατάσχεσης προβλέπεται ότι θα ανακαλείται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει αθροιστικά τρεις δόσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ξυλάς στο in: Οι σπουδές, η προσπάθεια να βρεθεί στο κορυφαίο επίπεδο και η συνύπαρξη με τον Τσιτσιπά (pics)
- Το ραντεβού Γεραπετρίτη – Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον – Τι θα συζητήσουν
- «Ιππόκαμπος»: Για 10 παραστάσεις στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
- Αυτές είναι οι πιο ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις σε ακίνητα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
- Πλημμύρες στον Έβρο: Παραμένει στο κόκκινο η περιοχή – Τεράστιες ζημιές, δραματικές ώρες για τους κατοίκους
- Έξι επιστημονικά hacks που τα «βάζουν» με το άγχος
- Έχει διαφύγει τον κίνδυνο το βρέφος που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/donna-elliot-NCh4pgfdYCA-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442