OHE: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει Ελλάδα και Ιταλία στο μεταναστευτικό
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και να θέσουν τα θέματα της προστασίας των ανθρώπων στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία να αντιμετωπίσουν τη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο και να θέσουν τα θέματα της προστασίας των ανθρώπων στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης.
Έπειτα από το πρόσφατο ναυάγιο που εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε περίπου 800 ανθρώπους, οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν τη Δευτέρα σχέδιο δράσης δέκα σημείων και συγκάλεσαν έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Πέμπτη.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) καλωσόρισε το σχέδιο ως μια καλή αρχή, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο θέμα της επιβολής του νόμου.
«Προφανώς ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το στοιχείο του ασύλου και το στοιχείο της προστασίας των ανθρώπων τίθενται κατά προτεραιότητα σε αυτά τα μέτρα» δήλωσε ο Φόλκερ Τερκ, βοηθός Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ αρμόδιος για την προστασία των προσφύγων, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Κατά τις συνομιλίες της ΕΕ θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα «κλειδί κατανομής», το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπορούν «να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση» για συνδρομή στην επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο και για την αναδιανομή μεταξύ των χωρών πρόσωπων που διαπιστώνεται ότι έχουν ανάγκη, δήλωσε.
«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα χρειαστεί να παράσχει την κατάλληλη απάντηση η οποία οικοδομείται πάνω στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ευθύνη, την αλληλεγγύη μεταξύ τους και με τον [υπόλοιπο] κόσμο» είπε.
Τους τελευταίους μήνες δεκάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε επικίνδυνα υπερφορτωμένα σκάφη από τη βόρεια Αφρική, ιδιαίτερα από τη Λιβύη.
Το σχέδιο δράσης της ΕΕ καθορίζει ένα μίγμα μέτρων συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ναυτικών περιπολιών στη Μεσόγειο και της κατάσχεσης σκαφών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων.
Η UNCHR, ανέφερε ο Τουρκ, έχει προτείνει να εντατικοποιηθεί η επανεγκατάσταση των προσφύγων, να επιτραπεί η είσοδος για ανθρωπιστικούς λόγους και να δημιουργηθούν εναλλακτικές νομικές οδοί για την είσοδο στην Ευρώπη.
«Έχουμε κάνει προτάσεις για αυξημένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, προτάσεις για να διασφαλίσουμε ότι αναγνωρίζουμε και διαχωρίζουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία και να διασφαλίζουμε ότι κατανέμονται κατάλληλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Το 2014, η Μεσόγειος έγινε η πιο φονική θάλασσα στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που τη διασχίζουν. Κατά μέσο όρο ένας στους 50 ανθρώπους έχασε τη ζωή του κατά την προσπάθεια» είπε ο εκπρόσωπος της UNCHR Άντριαν Έντουαρντς.
«Μέχρι στιγμής φέτος είναι ένας στους 18, άρα οι αριθμοί εξελίσσονται πραγματικά προς τη λάθος κατεύθυνση», είπε, σημειώνοντας πως φέτος έχει καταγραφεί ο θάνατος 1.776 ανθρώπων στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442