Μακρινίτσα, λαϊκή τέχνη και ιστορία
Στις αρχές του 13ου αιώνα, στο χρονικό διάστημα από το 1204 έως το 1215, ο βυζαντινός τοπάρχης και πλούσιος γαιοκτήμονας Κωνσταντίνος Μαλιασηνός ίδρυσε στο Πήλιο τη μονή της Θεοτόκου Οξείας Επισκέψεως ή Μακρινιτίσσης, γύρω από την οποία οργανώθηκε ένας μικρός αρχικά οικισμός, η Μακρινίτσα. Η μονή που ίδρυσε ο Μαλιασηνός περιέπεσε στην αφάνεια το 17ο […]
Στις αρχές του 13ου αιώνα, στο χρονικό διάστημα από το 1204 έως το 1215, ο βυζαντινός τοπάρχης και πλούσιος γαιοκτήμονας Κωνσταντίνος Μαλιασηνός ίδρυσε στο Πήλιο τη μονή της Θεοτόκου Οξείας Επισκέψεως ή Μακρινιτίσσης, γύρω από την οποία οργανώθηκε ένας μικρός αρχικά οικισμός, η Μακρινίτσα.
Η μονή που ίδρυσε ο Μαλιασηνός περιέπεσε στην αφάνεια το 17ο αιώνα και τελικά κατέρρευσε. Πάντως, το οικοδομικό υλικό αλλά και γλυπτά του εν λόγω κτιρίου επαναχρησιμοποιήθηκαν στην οικοδόμηση της εκκλησίας της Παναγίας (1767), που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Κατά τους Μεσαιωνικούς Χρόνους η Μακρινίτσα κατοικήθηκε από μοναχούς, ενώ η περίοδος της ακμής της άρχισε το 18ο αιώνα, στο τέλος του οποίου κατέστη η ισχυρότερη και πολυπληθέστερη κωμόπολη της περιοχής, με ιδιαίτερα προνόμια.
Αψευδείς μάρτυρες της άνθησης της Μακρινίτσας αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα υπέροχα αρχοντικά της, που οικοδομήθηκαν ως επί το πλείστον μεταξύ των ετών 1750 και
1830.
Τα λιθόχτιστα αυτά κτίρια, που ανήκουν στο βορειοελλαδικό τύπο της ελληνικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, έχουν φρουριακό χαρακτήρα, ξύλινες στέγες,
επικαλυμμένες με πλάκες Πηλίου, ξυλόγλυπτα ταβάνια και χρωματιστούς
φεγγίτες.
Στο αρχοντικό Τοπάλη, που οικοδομήθηκε το 1844 κάτω από την κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου.
Χάλκινα, ξύλινα και κεραμικά σκεύη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, εικόνες, κοσμήματα, πίνακες, φιρμάνια, βιβλία, παλαιές φωτογραφίες, χαλκογραφίες, αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, όπλα, λάβαρα, εργαλεία και αρχεία της πάλαι ποτέ κοινότητας βοηθούν στην ανασύνθεση του παρελθόντος και δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να πραγματοποιήσουν ένα νοερό ταξίδι στο χθες της Μακρινίτσας.
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου λειτουργεί από Τετάρτη έως Κυριακή (Τετάρτη-Σάββατο από 9:00 έως 14:30, Κυριακή από 11:00 έως 14:30). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης ομαδικών επισκέψεων (οργανωμένα γκρουπ) κατόπιν συνεννοήσεως (τηλ. επικοινωνίας 24210 21664).
Μακρινίτσα: ένας διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός του Πηλίου με εξαίρετη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και εκπληκτική θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό.
- Τραμπ: Το σχέδιο για ένα νέο μπλοκ ισχύος με 5 μέλη
- Καμπότζη και Ταϊλάνδη συνεχίζουν τις εχθροπραξίες παρότι ο Τραμπ ανακοινώνει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Ρουμανία: Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα – Αποκαλύψεις για πιέσεις από υψηλά κλιμάκια
- Ουκρανία: Ο Τραμπ «στέλνει τον Γουίτκοφ στο Βερολίνο» για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες
- ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Αποστρατεύτηκε ο ναύαρχος που έδωσε εντολή για χτύπημα σε επιζώντες
- Βόρεια Κορέα: Το εγκώμιο στρατιωτών που επέστρεψαν από τη Ρωσία έπλεξε ο Κιμ Γιονγκ Ουν
- Ουκρανία: O Τραμπ ζήτησε από τις Ε3 να πιέσουν τον Ζελένσκι να συμφωνήσει με τη Ρωσία
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)











































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442