Σταϊκούρας: Μεγάλα τα περιθώρια εξυγίανσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στην ανάγκη συστηματικού έλεγχου των προϋπολογισμών και της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε Ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με θέμα «Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Στην ανάγκη συστηματικού έλεγχου των προϋπολογισμών και της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε σήμερα Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε Ημερίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με θέμα «Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε στην τοποθέτησή του πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επηρεάζουν με το αποτέλεσμά τους το δημοσιονομικό ισοζύγιο της χώρας. Όπως σημείωσε από το 2009 μέχρι σήμερα οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό προς του ΟΤΑ έχουν συρρικνωθεί περίπου κατά 1,5 δισ. ευρώ, στοιχείο που υποδηλώνει ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων και εξυγίανσης στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν μεγάλα.
«Απαιτείται ο ουσιαστικός και συστηματικός έλεγχος των προϋπολογισμών και της λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των ΟΤΑ, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη και τις τρέχουσες δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο ίδιος ανέφερε πως το Δημόσιο κατέβαλε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ το 2013 και 270 εκατ. ευρώ το 2014 στους ΟΤΑ προκειμένου να μην προκληθεί συσσώρευση απλήρωτων υποχρεώσεων, λόγω της σημαντικής μείωσης των εσόδων του Κράτους επί των οποίων προσδιορίζονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ).
Ακόμη, χρηματοδότησε μέσω ειδικής πίστωσης τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης με άνω του 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους μέχρι τέλους του 2011.
Αναφορικά με το ρόλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το Ταμείο ρύθμισε με τον πλέον αποτελεσματικό και εφικτό τρόπο το κόστος δανειοδότησης των ΟΤΑ
«Πρόσφατα, τροποποιήθηκε το επιτόκιο δανεισμού προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα επιμήκυνσης της λήξης της δανειακής σύμβασης, με τριετή περίοδο χάριτος, κατά την διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι που θα υπολογίζονται με μειωμένο, σε σχέση με το συμβατικό, επιτόκιο. Στη ρύθμιση εντάχθηκαν 246 φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πρόωρος… τελικός στους «8» του FΑ Cup Αγγλίας μετά την κλήρωση – Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Λίβερπουλ
- Ο Κόρεϊ Φέλντμαν δεν προσκλήθηκε για να συμμετάσχει στο αφιέρωμα του Ρομπ Ράινερ στα Όσκαρ
- Ιράν: Ποιες κορυφαίες οικονομίες θα «πληρώσουν το μάρμαρο» του πολέμου
- Τραγωδία στην Πάτρα – Θρίλερ με νεκρή 25χρονη σε χωράφι δίπλα στο σπίτι της στο Ρίο
- Μέση Ανατολή: Μέτρα για τις συνέπειες του πολέμου – Αναμείνατε στο ακουστικό σας
- Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η Ρωσία άκουσε τον ύμνο ξανά σε διοργάνωση της ΔΟΕ μετά από μια δεκαετία
- Πάτρα: Μαθητής τραυματίστηκε στο χέρι από έκρηξη κροτίδας
- «Να είναι πολύ προσεκτικά τα δεξαμενόπλοια» – Προειδοποίηση από το Ιράν για τα Στενά του Ορμούζ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/howen-81s4ryYuIh4-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442