Παρατείνεται για 2 χρόνια το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ
Σύνταξη στα 67 προβλέπει για τους γιατρούς του ΕΣΥ νομοσχέδιο που αναμένεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Με το ίδιο νομοσχέδιο, αποσυνδέονται τα νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» καθώς και τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Επιπλέον, αναγνωρίζονται 40 ιατρικές ειδικότητες και τέσσερις ιατρικές εξειδικεύσεις.
Σύνταξη στα 67 – από τα 65 που ισχύει σήμερα – προβλέπει για τους γιατρούς του ΕΣΥ νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες από το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ, με το ίδιο νομοσχέδιο, αποσυνδέονται τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας («Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία»), καθώς και τα δύο μεγάλα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία («Δαφνί» και «Δρομοκαϊτειο») και αποτελούν στο εξής ανεξάρτητα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Ακόμη, αναγνωρίζονται 40 ιατρικές ειδικότητες και τέσσερις ιατρικές εξειδικεύσεις, ενώ για κάθε ιατρική ειδικότητα απαιτείται η ύπαρξη μόνο μίας επιστημονικής εταιρείας. Εάν καταργηθεί κάποια ειδικότητα, καταργείται και η Εταιρεία.
Επίσης, ως εξειδικεύσεις αναγνωρίζονται η Εντατικολογία, η Επεμβατική Ακτινολογία, η Κλινική Μικροβιολογία και η Λοιμωξιολογία.
Δικαίωμα εγγραφής στις Επιστημονικές Εταιρείες έχουν όλοι όσοι έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος και κατέχουν τίτλο της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας. Οι καθηγητές Ιατρικής, των οποίων το γνωστικό αντικείμενο το οποίο υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο είναι διαφορετικό από την ειδικότητα που έχουν δύνανται να εγγραφούν στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία που αντιστοιχεί στο γνωστικό τους αντικείμενο αντί της Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας της ειδικότητας που έχουν. Ωστόσο, δεν μπορούν να εγγραφούν και στις δύο Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες.
Δεν μπορεί να εγγραφεί στην Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία.
Μονιμοποίηση ειδικευμένων γιατρών
Ειδικευμένοι γιατροί οι οποίοι ολοκληρώνουν την υπηρεσία υπαίθρου μπορούν να διοριστούν σε κενή οργανική θέση στο Νοσοκομείο όπουυπαγόταν το κέντρο υγείας ή το περιφερειακό ιατρείο στο οποίο υπηρετούν. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή θέση, οι γιατροί θα διορίζονται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση.
Επίσης, Έλληνες ειδικευμένοι ιατροί, οι οποίοι κατά την τελευταία πενταετία έχουν εργαστεί περισσότερα από τρία χρόνια σε Νοσοκομεία του εξωτερικού μπορούν να διορίζονται σε προσωποπαγείς θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ.