Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τρεις στους πέντε Γάλλους θέλουν να φύγει ο Ολάντ

Τρεις στους πέντε Γάλλους θέλουν να φύγει ο Ολάντ

Στη μέση της θητείας του στη γαλλική προεδρία, το 62% των Γάλλων επιθυμεί να αποχωρήσει ο Φρανσουά Ολάντ από την ηγεσία, έστω κι αν το ίδιο περίπου ποσοστό πιστεύει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος βρίσκεται υπό συνεχή πίεση στο Παρίσι, με τη δημοτικότητά του να έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό για γάλλο πρόεδρο με φόντο τη βαλτωμένη οικονομία.

Στη μέση της θητείας του στη γαλλική προεδρία, το 62% των Γάλλων επιθυμεί να αποχωρήσει ο Φρανσουά Ολάντ από την ηγεσία, έστω κι αν το ίδιο περίπου ποσοστό πιστεύει ότι θα εξαντλήσει τη θητεία του.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος βρίσκεται υπό συνεχή πίεση στο Παρίσι, με τη δημοτικότητά του να έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό για γάλλο πρόεδρο με φόντο τη βαλτωμένη οικονομία.

Σε δημοσκόπηση του IFOP για λογαριασμό του Figaro, η οποία δημοσίευεται την Πέμπτη, το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί να παραιτηθεί πριν το τέλος της θητείας του ο Φρανσουά Ολάντ.

Παράλληλα όμως, το 61% πιστεύει πως ο πρόεδρος θα εξαντλήσει κανονικά τη θητεία του το 2017.

Εδώ και δύο εβδομάδες, παρά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η αμφισβήτηση του αρχηγού του κράτους συνεχίζεται στη Γαλλία. Η δημοτικότητά του έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο και είναι στόχος ολοένα και περισσότερων επιθέσεων από πρώην συνεργάτες του ή πρώην υπουργούς.

Στους ερωτηθέντες στο πλαίσιο της δημοσκόπησης προτείνονταν άλλες δύο επιλογές: να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να αλλάξει ο πρωθυπουργός. Σημειωτέον ωστόσο ότι οι ερωτηθέντες δεν είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν «καμιά από τις τρεις επιλογές».

Το 54% επιθυμεί από τον Φρανουσά Ολάντ «να προχωρήσει σε διάλυση της Εθνοσυνέλευσης» το 41% «να αλλάξει πρωθυπουργό», αξίωμα το οποίο ασκεί εδώ και πέντε μήνες ο Μανουέλ Βαλς. Οι υποστηρικτές των σοσιαλιστών επιθυμούν την υλοποίηση κάποιου απ’ αυτά τα σενάρια σε ποσοστό μόλις 22% ή 23%.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του κεντροδεξιού UMP και αυτοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου τάσσονται σε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας πρόωρης αποχώρησης του προέδρου (86% και 89% αντιστοίχως) και της διάλυσης της βουλής (74% και 85%).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο