Οι διασώσεις υπερχρεωμένων χωρών φέρνουν κέρδη σε EFSF και ESM
Αυξημένα κέρδη από τις διασώσεις υπερχρεωμένων χωρών σημειώνουν οι δύο ευρωμηχανισμοί, EFSF και ΕSM, γεγονός που ίσως αμβλύνει τις αντιδράσεις του Βερολίνου για αν θα πρέπει ο τελευταίος να παρέχει στήριξη και σε τράπεζες. Το EFSF, εμφάνισε κέρδη 74 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με τους τόκους που εισέπραξε από τα δάνεια σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία να καταγράφουν αύξηση 72% σε σχέση με το εννεάμηνο 2012. Τα καθαρά κέρδη του ESM, ανήλθαν σε 185,7 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τόκους των δανείων σε Ισπανία και Κύπρο.
Αυξημένα κέρδη από τις διασώσεις των υπερχρεωμένων χωρών σημειώνουν οι δύο μηχανισμοί διάσωσης της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα (EFSF) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς τους.
O ESM, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 185,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του έτους, έναντι ζημιών 0,5 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.Τα περισσότερα κέρδη προέρχονται από τόκους, ύψους 182 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε από τα δάνεια των 41,3 δισ. ευρώ στην Ισπανία και των 4,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο το 2013.
Η κερδοφόρα χρήση του ESM ίσως αμβλύνει τις αντιδράσεις εναντίον του στη Γερμανία, όπου αμφισβητείται έντονα αν θα πρέπει να παρέχει στήριξη και σε τράπεζες.
Το EFSF, -πρόδρομος του ESM – που παρείχε στήριξη στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, εμφάνισε κέρδη 74 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, αυξημένα κατά 8,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Οι τόκοι που εισέπραξε από τα δάνεια του στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία σημείωσαν αύξηση 72% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2012.
Οι τόκοι που πλήρωσε το Ταμείο για να αντλήσει τα κεφάλαια για τις διασώσεις αυξήθηκαν 57%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Ιράν: Χάος στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Κόσμος τρέχει πανικόβλητος
- Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
- Η La Liga κυριαρχεί στην παραγωγή ταλέντων με αξία 1,477 δισ. ευρώ
- Η αληθινή ιστορία πίσω από τον περίφημο καβγά του JFK Jr. και της Κάρολιν Μπεσέτ σε πάρκο της ΝΥ
- Η κάθοδος στην άβυσσο
- Snoop Dogg και Σουόνσι: Η πιο απρόσμενη σύμπραξη στο σύγχρονο ποδόσφαιρο
- Αλί Χαμενεΐ: Πώς τον εντόπισαν και τον σκότωσαν – Η πληροφορία της CIA και το χτύπημα του Ισραήλ
- Παχυσαρκία: Τι υπόσχονται τα νέα φάρμακα – Έρχονται και στην Ελλάδα σε μορφή χαπιού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/matt-bennett-FHCaT8blG5k-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442