Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Επιχείρηση αμερικανών κομάντο κατά ισλαμιστών ανταρτών στην Αφρική

Επιχείρηση αμερικανών κομάντο κατά ισλαμιστών ανταρτών στην Αφρική

Δύο εφόδους κατά ανώτερων στελεχών ισλαμιστών μαχητών πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Αφρική. Αμερικανοί κομάντο πραγματοποίησαν επιχείρηση στη Σομαλία με στόχο ανώτερο ηγέτη της ισλαμιστικής ένοπλής οργάνωσης, Αλ Σαμπάμπ. Η επιχείρηση απέτυχε. Παράλληλα, στη Λιβύη συνελήφθη ανώτερος ηγέτης της Αλ Κάιντα.

Δύο εφόδους κατά ανώτερων στελεχών ισλαμιστών μαχητών πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Αφρική.

Συγκεκριμένα, αμερικανοί κομάντο πραγματοποίησαν επιχείρηση στη Σομαλία με στόχο ανώτερο ηγέτη της ισλαμιστικής ένοπλής οργάνωσης, Αλ Σαμπάμπ.

Όπως αναφέρει το BBC, η επιχείρηση φαίνεται πως απέτυχε.

Αρχικά υπήρχαν πληροφορίες για σύλληψη ή δολοφονία του ανώτερου στελέχους, οι οποίες στη συνέχεια διαψεύστηκαν.

Μέλη της ομάδας Seal -πρόκειται για την ίδια που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν- εγκατέλειψε την επιχείρηση, όταν συνάντησε ισχυρή αντίσταση από μαχητές της Αλ Σαμπάμπ -που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα.

Ο ηγέτης της Αλ Σαμπάμπ θεωρείται ότι εμπλέκεται στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 67 άτομα.

Μία δεύτερη στρατιωτική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη της Λιβύης και είχε ως στόχο ανώτερο μέλος της Αλ Κάιντα, τον Ανάς αλ Λιμπί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανών αξιωματούχων και συγγενών του, ο Αλ Λίμπι συνελήφθη.

Καταζητείτο από τις αμερικανικές αρχές σχετικά με τον φερόμενο ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας το 1998.

Τρία οχήματα περικύκλωσαν το δικό του έξω από το σπίτι του, αμερικανοί κομάντο έσπασαν το τζάμι του αυτοκινήτου και άρπαξαν το όπλο του πριν προλάβει να αντιδράσει.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι η επιχείρηση έγινε εν γνώσει της κυβέρνησης της Λιβύης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ο Λίμπι «κρατείται νόμιμα από τον αμερικανικό στρατό σε ασφαλή τοποθεσία εκτός Λιβύης».

«Δεν θα σταματήσει το κυνηγητό των τρομοκρατών»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα σταματήσουν ποτέ» να εντοπίζουν τους ύποπτους για τρομοκρατικές πράξεις.

Ο Τζ.Κέρι δήλωσε, μιλώντας στο Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού, ότι οι επιδρομές στη Σομαλία και τη Λιβύη αποδεικνύουν περίτρανα πως «τα μέλη της Αλ Κάιντα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, ακόμη κι εάν διαφύγουν προσωρινά, δεν θα καταφέρουν ποτέ να ξεφύγουν».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους φέρουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης με τον κατάλληλο τρόπο και έχοντας ως απώτερο στόχο να σταματήσουν αυτού του είδους οι πράξεις» υπογράμμισε ο Κέρι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο